To superowoc z Polski, jeden z najzdrowszych na świecie. Jedz na odchudzanie i piękne włosy

kobieta.gazeta.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Fo_De//shutterstock


Lato to czas, kiedy nasze jadłospisy często wzbogacają się o owoce. Warto zainteresować się tymi, które są dumą naszego kraju. Możemy na przykład przygotować z nich pyszne przetwory. Oto superowoc, który uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie.
Mowa o dereniu jadalnym, którego krzewy rosną zwykle w zaroślach i lasach. Te czerwone owoce kształtem przypominają śliwki. Zwykle nie jada się ich na surowo, gdyż w smaku są dosyć cierpkie. Z tego powodu radzi się, by przygotowywać z nich przetwory. Nie jest to jednak reguła. Niektórym smak derenia jak najbardziej odpowiada, więc możemy spożywać go również na świeżo.
REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności:


Dereń jadalny, czyli nasz lokalny superowoc. Jakie są jego adekwatności?
Cenne adekwatności derenia jadalnego są znane i doceniane od wielu lat. Gdy jest regularnie spożywany, wspiera regulację przemiany materii. Dlatego też jest polecany w przypadku osób zmagających się z nadwagą czy otyłością. Owoc jest bogaty między innymi w taniny, polifenole, pektyny, witaminę C i antocyjany, a także w wiele pierwiastków mineralnych, takich jak:


potas,
żelazo,
wapń,
cynk,
fosfor,
magnez.


Zawarte w owocu żelazo sprawia, iż jest on polecany w przypadku, gdy mamy problem z nadmierną łamliwością włosów, bezsennością, nawracającymi bólami głowy. Poza tym ma działanie antyseptyczne. Skutecznie pomaga utrzymać higienę jamy ustnej. Zwiększa wydalanie wody i sodu z organizmu, przy okazji działa przeciwzapalnie.


Superowoc z Polski. Jak możemy go wykorzystać w kuchni? Przepis na sok i herbatę
jeżeli chcemy wprowadzić do swojego jadłospisu przetwory z derenia, warto postawić na pyszny sok. Składniki, których potrzebujemy to: 1 kg owoców derenia, 3 litry wody, 0,5 kg cukru. Oto prosta receptura krok po kroku:


Owoce płuczemy i przesypujemy do garnka.
Zalewamy wrzącą wodą.
Ostawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu odlewamy sok do oddzielnego naczynia.
Zagotowujemy, a następnie ponownie wrzącym sokiem zalewamy owoce.
Całość odstawiamy na 48 godzin.
Po upływie tego czasu powtarzamy cały proces.
Po pięciu dniach sok odcedzamy i gotujemy przez 8-9 minut.
Dodajemy cukier.
Całość gotujemy przez minute.
Gorący sok przelewamy do butelek.
gwałtownie zakręcamy.


WSKAZÓWKA! jeżeli lubicie mniej słodkie napoje, możecie ograniczyć ilość cukru. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by całkowicie z niego zrezygnować. Taka opcja polecana jest zwłaszcza w przypadku osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów.


Superowoc z Polski jednym z najzdrowszych na świecie Oksana Shevchenko//shutterstock
Inna opcja to herbatka z derenia. W tym przypadku czubatą łyżkę stołową suszonych owoców wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie herbatka nadaje się do picia. Taki napój polecany jest zwłaszcza w okresach, gdy odporność naszego organizmu jest osłabiona.
Idź do oryginalnego materiału