​Ekspresowy sernik z serka wiejskiego. Prosty, tani i pełen białka

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Serek wiejski to jeden z tych produktów, który znajdziemy na półkach każdego sklepu. Jest ceniony za swoje wartości odżywcze, w tym naprawdę sporą zawartość białka. Można go oczywiście jeść samego, ale także wyczarować z niego przepyszne wypieki. Poznaj przepis na ekspresowy sernik z serka wiejskiego.

Ekspresowy sernik z serka wiejskiego — składniki

Popularność cottage cheese w Polsce stale rośnie. Z tego względu jest także wykorzystywany w wielu różnych przepisach, które podbijają serca i podniebienia internautów. Do przygotowania ekspresowego sernika z serka wiejskiego będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżeczki proszku budyniowego,
  • 4 duże jajka,
  • 4 opakowania serka wiejskiego.

Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, możesz, zamiast nich dodać dwa razy więcej kandyzowanej skórki z pomarańczy lub dodać więcej rodzynek zamiast kandyzowanej skórki z pomarańczy. Bez problemu może także zastąpić miód cukrem lub ulubionym słodzikiem.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Jak przygotować ekspresowy sernik z serka wiejskiego?

Serek wiejski wylej na sitko i odsącz ze śmietanki, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Rodzynki odsącz i osusz na ręczniku papierowym. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij, by były jasne i puszyste, a białka na sztywną pianę. Do większej miski przełóż zblendowany serek wiejski oraz ubite żółtka, zmiksuj składniki na niskich obrotach miksera. Do masy dodaj ekstrakt waniliowy, roztopione i ostudzone masło, miód oraz proszek budyniowy.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Ponownie wymieszaj na niskich obrotach do połączenia się składników. Rodzynki obtocz w skrobi ziemniaczanej. Na koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj całość dzięki szpatułki. Podczas mieszania stopniowo dodawaj obtoczone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i przelej do niej masę serową. Ekspresowy sernik z serka wiejskiego piecz przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia. Smacznego!

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

Idź do oryginalnego materiału