To nie są zwykłe schabowe roladki. Sekretem jest farsz. Smakują tak dobrze, iż zapragniesz powtórki

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: To nie są zwykłe schabowe roladki. Sekretem jest farsz. Smakują tak dobrze, że zapragniesz powtórki, Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl


Masz dość tradycyjnych kotletów? jeżeli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, wypróbuj schab w takiej odsłonie. Smakuje doskonale i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jak zrobić roladki schabowe, aby zachwycały smakiem? Można je podawać z ziemniakami, frytkami lub z sosem i kluskami śląskimi. Idealnie będą współgrać z surówką z czerwonej kapusty, buraczkami lub colesławem. Są tak smaczne, iż zrobisz raz, a na pewno zapragniesz powtórki.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Co zrobić ze schabu? To danie sprawdzi się na co dzień i na imieniny
Przepisów na ten rodzaj mięsa jest mnóstwo. Najczęściej przyrządza się ze schabu kotlety, ale dobrze sprawdzi się też w sosie, jako bryzol lub zapiekany. o ile szukasz pomysłu na oryginalne danie obiadowe lub potrawę na rodzinne spotkanie, roladki schabowe to strzał w dziesiątkę. Wychodzą tak pyszne, iż teściowa nie będzie mogła się nachwalić.


Jak zrobić roladki schabowe? Lepszego schabu nie uświadczysz choćby w restauracji
Przygotowanie roladek jest banalnie proste i nie musisz być doświadczoną kucharką, by je zrobić. Wychodzą soczyste i kruche, a farsz jest po prostu przepyszny. Potrzebujesz:


sześć plastrów schabu,
500 g pieczarek,
300 ml bulionu grzybowego,
dwie cebule,
sześć plastrów żółtego sera,
200 g startego sera,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, bazylię, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka.


Nie przegap: Nie tylko szkło i porcelana. Książki z PRL-u też są warte krocie. choćby kilkaset złotych za sztukę


Przepis na roladki schabowe z wątróbką w sosie grzybowym fot. arfo / iStock.com


Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawy, w miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, a potem rozbij kawałki schabu na cienkie płaty i natrzyj je mieszanką. Odstaw na co najmniej pół godziny, aby "przesiąknęły" przyprawami.


Pieczarki i cebulę pokrój i podsmaż na patelni.
Na kawałkach schabu połóż plastry sera i wyłóż przesmażone warzywa. Zawiń w rulon i oba końce "złap" wykałaczkami.
W naczyniu żaroodpornym ułóż roladki i zalej bulionem. Piecz 45 minut w 190 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika posyp tartym serem i włóż na kilka minut z powrotem do urządzenia, aby ser się zapiekł.


Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału