Ziemniaki królują w polskiej kuchni. Możemy jeść je na obiad pod najróżniejszymi postaciami. Jedni lubią do mięsa zwykłe, gotowane kartofle obsypane koperkiem, drudzy wolą puree, a jeszcze inni kopytka czy kluski. Te popularne warzywa dodaje się także do zup.
Okazuje się, iż z ziemniaków można zrobić danie z kuchni francuskiej, a mianowicie gratin. Całość przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Wystarczy pokroić warzywa w plastry, zalać śmietanką, potem obsypać serem i zapiec. Wówczas uzyskamy potrawę o kremowej, delikatnej konsystencji z zapieczonym, chrupiącym wierzchem. To klasyczny comfort food we francuskim wydaniu.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną
Do zapiekanki ziemniaczanej najlepiej wybrać mączyste ziemniaki, które mają dużo skrobi. jeżeli chodzi o ser, to polecamy taki twardszy, żółty, np. francuski Gruyère czy polski Bursztyn. Dodatkowym składnikiem gratin jest tymianek, często używany we Francji, idealnie komponujący się z kartoflami.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zapiekanki ziemniaczanej? Oto dokładna lista:
- 1 kg ziemniaków;
- 150 g startego sera;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.;
- sól wedle uznania.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Żeby zrobić zapiekankę ziemniaczaną, na początek obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości 2-3 mm. Używamy do tego mandoliny.
Następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem i na jego dnie układamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko oprószamy go solą, najlepiej grubo mieloną, morską.
W kolejnym kroku układamy warstwowo plastry ziemniaków i każdą warstwę obsypujemy solą. Potem zalewamy je śmietanką i zamykamy naczynie. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około godziny. Musimy jednak pilnować, żeby warzywa nie przypaliły się z wierzchu.
Po godzinie ostrożnie wyjmujemy naczynie, zdejmujemy z niego pokrywkę i obsypujemy danie startym serem. Zapiekankę ziemniaczaną ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Gotowe danie ziemniaczane jemy samodzielnie lub z ulubioną surówką. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać je do mięsa, choć samo w sobie jest syte.
Zobacz też:
Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem
Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem
To najlepsza dynia na zupę i placuszki. Nie trzeba jej choćby obierać