Naleśniki biszkoptowe, jak sama nazwa wskazuje, mają cechy podobne do biszkoptu. Są zatem lekkie, delikatne, puszyste i aż rozpływają się w ustach. Z pewnością podbiją podniebienia naleśnikowych smakoszy. Ich wykonanie nie jest skomplikowane. Musimy tylko pamiętać o jednym szczególe, wpływającym na ich smak i konsystencję.
Składniki na naleśniki biszkoptowe
Naleśniki bikszoptowe zrobimy ze składników, które na pewno mamy w domu. Do tych tradycyjnych zwykle używamy zwykłej wody. W tym przepisie dodajemy gazowaną.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia naleśników biszkoptowych? Oto lista:
- 250 ml mleka;
- 150 ml wody gazowanej;
- 150 g maki pszennej;
- 3 jajka;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- olej do smażenia;
- szczypta soli.
Przepis na naleśniki biszkoptowe
Żeby zrobić naleśniki biszkoptowe, na początek musimy oddzielić białka od żółtek. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
W kolejnym kroku do puchu dolewamy mleko i wodę gazowaną. Nie przestajemy mieszać masy. Potem dodajemy przesianą mąkę pszenną, szczyptę soli i olej roślinny.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli dodajemy je do masy jajecznej, najlepiej dzięki szpatułki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie zaczynamy smażyć biszkoptowe naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu do momentu, aż każda strona będzie miała złoty kolor.
Z czym podawać naleśniki biszkoptowe?
Naleśniki biszkoptowe z powyższego przepisu podajemy na słodko. Warto oprószyć je cynamonem albo cukrem pudrem. Wspaniale smakują też z dżemem, syropem klonowym, czekoladą lub z bitą śmietaną i owocami.
Możemy podawać tę przekąskę w wersji wytrawnej. W tym przypadku dodajemy do masy więcej soli oraz ulubione zioła i przyprawy. Wówczas podajemy te naleśniki np. z grillowanym kurczakiem, szpinakiem i parmezanem. Polecamy polać całość sosem pomidorowym.
Zobacz też:
Znudziły ci się zwykle schabowe? Następnym razem zrób te po lubelsku
Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków
Wlej to do gotujących się ziemniaków. Nie będą się rozpadać i wyjdą idealne