Śniadaniowe bułeczki z twarogu – lista składników
Śniadaniowe bułeczki przygotowane z twarogu to doskonała propozycja na śniadanie. Są pełne wartościowego białka i zapewniają sytość na długi czas. Z tego względu powinny włączyć je do jadłospisu osoby, które dbają o linię. Bułeczki twarogowe można spożywać zarówno na słodko – z dodatkiem dżemu, jak i na słono – z wędliną, pomidorem, ogórkiem, serem i innymi ulubionymi składnikami.
Do przygotowania śniadaniowych bułeczek z twarogu potrzebne będą następujące produkty:
- 200 g twarogu półtłustego;
- 250 g mąki pszennej typu 550;
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- 30 ml mleka;
- 3 łyżki roztopionego masła.
Przeczytaj też: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują
Przepis na śniadaniowe bułeczki twarogowe – sposób przygotowania
Jak przygotować bułeczki śniadaniowe z twarogu? Przepis jest banalnie prosty i prawdopodobnie każdy da sobie z nim radę. Wystarczy postępować z recepturą krok po kroku.
- Bierzemy dużą miskę i wrzucamy do niej twaróg. Następnie rozdrabniamy go dzięki widelca.
- Dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i masło. Rozbijamy jajko – oddzielamy żółtko od białka. Do przygotowywanej masy dorzucamy samo żółtko, białko zostawiamy na później.
- Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Następnie formujemy z niego bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem jajka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Doglądamy całego procesu, by przypadkiem nie spalić bułeczek.
- Gdy bułeczki będą gotowe, wyciągamy je i studzimy.
Bułeczki z twarogu to doskonała propozycja nie tylko na śniadanie. Równie dobrze można zjeść je w ramach przekąski w ciągu dnia.
Zobacz też:
Owoce zjedz, a z liści zaparz herbatkę. Pomoże ci schudnąć
Deser mojej babci na letnie popołudnie. Kremowy i cytrynowy, po prostu wspaniały
Zapomnij o fasolce z bułką tartą. Podaj ją tak, a rodzina oszaleje z zachwytu