Większość robi to źle! Sprawdź, czy potrafisz wybrać odpowiednią miskę do gotowania

dompelenpomyslow.pl 1 godzina temu

Miski szklane, stalowe, plastikowe — w domu masz ich całą masę. Jednak czy zastanawiałaś się kiedykolwiek nad prawdziwym przeznaczeniem misek kuchennych? Nieodpowiednie dopasowanie może w skrajnych przypadkach skutkować prawdziwą kulinarną katastrofą! Dowiedz się, w której misce powinnaś ubijać śmietanę, a która z nich lepiej sprawdzi się do serwowania.

Miska plastikowa

Coraz częściej spotykana, tania i wygodna. Plastikowa miska sprawdzi się do codziennych, nieskomplikowanych czynności w kuchni. Możesz przygotować w niej składniki do sałatki, wymieszać masę do wypieków czy przechowywać półprodukty do potraw. Takie miski są jednak mniej odporne na wysoką temperaturę, zapachy i łatwiej ulegają przebarwieniom, dlatego nie zaleca się, aby plastikowe miski były jedynym uniwersalnym wyborem podczas gotowania.

Miska stalowa

Klasyczna, często duża i prawdziwie wielofunkcyjna miska. Doskonale sprawdzi się do pracy z niską oraz wysoką temperaturą — szczególnie podczas ubijania śmietany i przygotowywania kremów, a także w kąpieli wodnej. Ponadto ze spokojem można marynować w niej mięsa, ryby i warzywa — stalowe miski nie pochłaniają zapachów, nie przebarwiają się i są łatwe w utrzymaniu czystości. Bez obaw stalowa miska to nie tylko narzędzie do zadań specjalnych, przygotujesz w niej również standardowe masy, ciasta czy sałatki.

Szklana miska

Najbardziej uniwersalna i użyteczna w kuchni. Można w niej zarówno przygotowywać najróżniejsze potrawy, jak i serwować je w elegancki sposób. Podczas gdy plastikowa czy stalowa miska raczej nie doda uroku Twoim potrawom, szklaną bez wahania umieścisz na samym środku stołu. Dzięki przezroczystej powierzchni idealnie zaprezentuje się wypełniona kolorową sałatką lub chrupiącymi przekąskami, a w kuchni nada się do m.in. do przygotowania i wyrabiania ciast oraz mieszania i przechowywania składników.

Idź do oryginalnego materiału