We wtorek Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z Modliszewic zaprosił na konferencję pn. „Wielofunkcyjny rozwój gospodarstw rolnych”. Jej głównym punktem była prezentacja i wręczenie certyfikatów dla producentów żywności, którzy wkraczają na szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.
– „Goście, którzy dzisiaj odwiedzili nasz ośrodek dzisiaj mogą spróbować smaków bardzo ciekawych, tradycyjnych, które będą w ofercie kolejnych podmiotów tworzących szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Budowaliśmy także przekaz wiedzy jeżeli chodzi o markę lokalną. To jest dla nas najważniejsze by podmioty, które tworzą nasz szlak wiedziały jak promować swoja strategię marketingową by te produkty były rozpoznawalne i by mieli świadomość tego, iż dobry produkt to tylko połowa sukcesu, a drugim ważnym elementem jest promocja” – mówi Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚODR w Modliszewicach.
I to właśnie na tej wiedzy skupiano się w pierwszej części wydarzenia. Przybyli mogli wysłuchać prelekcji pn. „Rozwój marki lokalnej i turystyki kulinarnej perspektywą dla producentów żywności wysokiej jakości”, którą wygłosił dr Michał Szanduła z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Potem był już czas na prezentacje i degustację produktów i potraw. W sumie do Świętokrzyskiej Kuźni Smaków we wtorek dołączyło 14 podmiotów. Wśród nich choćby firma Wanilia i Migdały z powiatu starachowickiego z miejscowości Małyszyn Dolny –„Na naszym stoisku możemy skosztować pierogi, bo pierogi to nadzienie, a to nasz fantastyczny farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna. On zdobył perłę, czyli najważniejszą nagrodę dla produktów regionalnych w kraju. Wygrał też pierwsze miejsce na naszym kulinarnym dziedzictwie w województwie świętokrzyskim. Mamy też fantastyczny sernik świętokrzyski z Małyszyna, z prawdziwych jaj, prawdziwego sera, prawdziwej mąki – naprawdę produkty ekologiczne i smaczne zdrowe” – opowiada Rafał Zacharski, producent rolny.

W Modliszewicach doceniano nie tylko gotowe dania, ale i produkty – jak choćby sery kozie –„Mamy w sumie sześć rodzajów sera i te sery są sprzedawane w różnych miejscach. Nasze sery można znaleźć i w dużych marketach i małych sklepach. Zajmujemy się hodowlą kóz od trzech lat i gospodarstwem od trzech lat. Dalej się uczymy […] Jak wygląda proces? Zaczyna się od zwierzat karmionych paszami ekologicznymi. Mleko jest pozyskiwane mechanicznie i ono trafia do schładzalnika, chłodzone jest do 4 stopni. Takie mleko trafia do przerobu. My pracujemy wyłącznie na świeżym mleku, nie pasteryzujemy go i stąd ten nasz ser ma trochę inny smak. Wiadomo mleko podgrzewa się do odpowiedniej temperatury, dodaje się podpuszczkę, sól serowarską, bakterie. Czeka się na skrzep, a jego się dwukrotnie kroi, odsącza, prasuje, zasala i to jest cała produkcja. Wydaje się, iż to jest proste, ale diabeł tkwi w szczegółach” – opowiada Stanisław Poljański z farmy „Kozy spod Pacanowa”.

Przepyszne wydarzenie w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zakończyła gala wręczenia certyfikatów wspomnianym 14 podmiotom przystępującym do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Ich listę znajdziecie w naszym portalu tkn24.pl.
Lista jednostek, które otrzymały certyfikaty:
-
Przetwórstwo Mięsa Marzena i Łukasz Kieras, Komorów – Kiełbasa wiejska od Kierasa
-
Gospodarstwo pasieczne „Pasieka nad Stawami”, Janina Kula, Wełecz – Czosnek z Welecz
-
Browar Korona – Kielecki Browar Restauracyjny, Mariusz Molenda, Kielce – Piwo Pils
-
Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Bydłowa – Ser kozi Filip z konopi wędzony
-
Zakład piekarniczo-cukierniczy, Monika Dul, Staszów – Chleb wiejski 2 kg
-
Miodowa Zagroda, Bogdan Śliwa, Gruszka – Miód leśny nektarowo–spadziowy
-
Gospodarstwo rolne Malicki, Magdalena i Marek Malicey, Mieczyn – Konfitura truskawkowa extra
-
RHD Owocowe Pole, Paulina Ciszek–Bejm, Sułków – Syrop jodłowy; Olej z pestek dyni tłoczony na zimno; Sok z aronii; Sok z malin
-
Gospodarstwo sadownicze i Winnica Na Rozdrożu, Magdalena i Piotr Chmura, Andruszkowice – Wina gronowe: Fiore Bivio białe półwytrawne; Ross Bivio; Vermello Bivio; Allettante Bivio; Claro Bivio białe
-
Wanilia i Migdały, Małgorzata i Rafał Zacharscy, Małyszyn Dolny – Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna; Sernik w kratkę z Małyszyna
-
Gospodarstwo rolno-pasieczne AGRO–APIS, Aleksandra i Wojciech Lipka, Baćkowice – Olej konopny zimnotłoczony
-
Winnica 2Wilki, Aneta i Robert Silniewicz, Marcinowice – Wino białe SWENSON RED; Wino różowe CUVEE ROSE; Wino czerwone CUVEE RED
-
Kompostella, Małgorzata Witczak-Sochacka, Barycz – Ocet domowy ze śliwek węgierek wraz z przyprawami
-
Miodosytniа Vilkus, Marcin Wilkus, Wodacz – Miód pitny Vilkus Trójniak Morela; Miód pitny Vilkus Trójniak Śliwka; Miód pitny Vilkus Trójniak Beczka Koniak

Zdjęcia:












