Te 3 sałatki znikają ze stołu wielkanocnego jako pierwsze. Dobór składników jest kluczowy

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Trudno sobie wyobrazić, aby w czasie świąt na naszych stołach nie gościła chociaż jedna sałatka. Na święta wielkanocne zwykle robimy sałatki z ugotowanymi na twardo jajkami, które łączymy z różnymi składnikami. Poniżej prezentujemy przepisy na smakowite przystawki wielkanocne w trzech odsłonach.
Do przygotowania świątecznych sałatek można użyć różnego rodzaju składników, w zależności od własnych upodobań kulinarnych. My proponujemy sałatkę z makaronem ryżowym, sałatkę makaronową z tuńczykiem i sałatkę jajeczną z chrzanem. Wszystkie są sycące i wyjątkowe w smaku, a przygotowanie to pestka.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret


Sałatki na święta - przygotuj składniki na sałatkę z makaronem ryżowym
Przygotowanie tych smakowitych przekąsek jest proste i łatwe, a mimo to sałatki na święta zachwycają swoim smakiem. Ich sekret tkwi w idealnie skomponowanej mieszance składników. Do przygotowania pierwszej przystawki będą potrzebne:


1 paczka makaronu ryżowego
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 plastry ananasa z puszki
3 ogórki kiszone
1 filet z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, gyros
5 łyżek majonezu
olej do smażenia


Sałatka na święta wielkanocne. Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem?
Przygotowana z powyższych składników sałatka na święta wielkanocne na pewno zawładnie niejednym podniebieniem. Zrobisz ją w następujący sposób:


Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju
Wyjmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Ogórki i jajka kroimy w kostkę
Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy
Ananasa kroimy w kostkę
Wszystkie składniki umieszczamy w misce
Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy


Zobacz też: Co zrobić, żeby na serniku wyszła rosa? To prostsze, niż mogłoby się wydawać!
Sałatki na święta wielkanocne - jakich składników będziesz potrzebować na sałatkę z tuńczykiem?
Do kolejnej sałatki na święta wielkanocne również używamy makaronu, tym razem będą to świderki. Poniżej szczegółowa lista składników:


250 g makaronu świderki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 ogórek sałatkowy
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz


Zobacz też: To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki
Wykwintne sałatki na święta - przygotowanie sałatki z tuńczykiem krok po kroku
jeżeli szukasz inspiracji na wykwintne sałatki na święta, to poniższa propozycja jest doskonałym wyborem. Przystawkę przygotujesz zgodnie z tym przepisem:


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Paprykę, ogórka i jajka kroimy w kostkę
Wszystkie składniki umieszczamy w misce
Dodajemy majonez i musztardę
Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy


Zobacz też: Peerelowskie ciasto, które każdy chętnie zje w święta. Zapomniane, ale nadzwyczaj smaczne
Sałatki na święta wielkanocne Ewy Wachowicz. Przysmak z jajkiem i chrzanem
W okresie przedświątecznym szczególną popularnością cieszą się przepisy znanych autorytetów kulinarnych. jeżeli chcesz wypróbować sałatki na święta wielkanocne Ewy Wachowicz, to polecamy tę z jajkiem i chrzanem. Do jej przygotowania będziesz potrzebować poniższe składniki:


8 jajek ugotowanych na twardo
4 ogórki kiszone
1 puszka ananasa
360 g chrzanu
1 szklanka majonezu
1 pęczek szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz


Lekkie sałatki na święta, a tradycyjne wyraziste smaki. Jak zrobić sałatkę jajeczną z chrzanem?
Choć w dzisiejszych czasach wiele osób szuka inspiracji na lekkie sałatki, na święta proponujemy przygotować tradycyjny rarytas, który bardzo wpisuje się w kulinarny klimat Wielkanocy. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:


Jajka i ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy
Szczypiorek siekamy
W misce umieszczamy odciśnięty chrzan i pozostałe składniki
Mieszamy i doprawiamy według uznania


Którą wielkanocną potrawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału