Taką zupę grzybową robi Makłowicz. Spróbowałam i nie ma sobie równych

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /East News


Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez aromatycznej zupy grzybowej. Pełna głębi smaku, delikatnie otula podniebienie i zachwyca swoją wyjątkowością. W tym roku warto spróbować wersji autorstwa samego Roberta Makłowicza, który z pomocą jednego składnika wnosi tę klasyczną zupę na zupełnie nowy poziom smaków. Odkąd poznałam ten przepis, wszystkie inne receptury odeszły w kąt.

Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu, to pewniak na wigilijnym stole. Tradycja jej przygotowywania, przekazywana z pokolenia na pokolenie, sprawia, iż każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Warto jednak dać szansę zupie grzybowej według przepisu znanego i cenionego Roberta Makłowicza. Klasyczna zupa zyskuje głębie dzięki jednego składnika, który subtelnie podkreśla smak grzybów, a cała potrawa nabiera wyjątkowego charakteru.

Grzybowa — klasyka wśród wigilijnych potraw

Zupa grzybowa, zwykle przygotowywana na bazie leśnych grzybów, oczarowuje swoim bogatym aromatem i intensywnym smakiem. W zależności od przepisu może różnić się proporcjami składników czy dodatkami. Niektóre wersje opierają się na suszonych grzybach, inne natomiast wykorzystują świeże. W każdym domu smak tej potrawy jest nieco inny, co sprawia, iż każda zupa grzybowa ma swój unikalny charakter.

W tym roku warto jednak pokusić się na nowe inspiracje i przyrządzić grzybową według przepisu zaproponowanego przez Roberta Makłowicza. W wersji słynnego kucharza najważniejsze są dobrej jakości grzyby — suszone lub świeże, aromatyczny wywar, odpowiedni dobór przypraw, a także jeden dodatek, który w sprytny sposób podkręca smak.

Klasyczną zupę grzybową warto wzbogacić o odrobinę porto, które dodane we właściwym momencie nada potrawie przyjemnej nuty i wyrazistości, dzięki czemu smak i aromat grzybów staną się pełniejsze i jeszcze bardziej zachwycające. Grzybowa według Makłowicza doskonale sprawdzi się na wigilijną kolację, a jej smak zachwyci domowników, gości i każdego, kto zechce ją spróbować.

Zobacz także: Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole

Zupa grzybowa na święta. Przepis Roberta Makłowicza

Przepis Roberta Makłowicza na zupę grzybową skupia się na tym, by podkreślić leśny aromat grzybów, nadać zupie aksamitności, a także wprowadzić jeszcze bardziej świąteczny charakter do tej potrawy. W prosty sposób można uzyskać grzybową niczym z najlepszych restauracji. Do jej ugotowania potrzebujesz:

  • 1 l dobrej jakości bulionu warzywnego
  • 500 g świeżych grzybów (mogą być ewentualnie suszone)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml porto
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki śmietanki krówki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania grzybów, czyli oczyszczenia i pokrojenia na mniejsze kawałki. Obierz również cebulę i drobno posiekaną zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj grzyby. Dopraw je solą oraz pieprzem. Smaż przez chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj mąkę, by powstała delikatna zasmażka — idealna do zagęszczenia zupy.

Do garnka z gotowym bulionem stopniowo dodawaj podsmażone grzyby, pamiętając o ciągłym mieszaniu, by nie powstały grudki. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. Ważne, by grzyby zmiękły. Wtedy sięgnij po sekrety składnik, a mianowicie porto. Wlej i pozostaw zupę na palniku, by mogła delikatnie “pyrkać".

W między czasie w misce połącz żółtka i śmietankę. Zahartuj tę mieszankę, wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka i mieszaj. Całość nie doprowadzaj do mocnego wrzenia. Gotową zupę podawaj na talerzach przyozdobioną natką pietruszki — w sam raz na wigilijny stół.

Zobacz też:

"Śledzie proboszcza" to co roku świąteczny hit w moim domu. Każdy prosi o dokładkę

Ten piernik ma idealną wilgotność. Wszyscy proszą o przepis, a jest banalnie prosty

W tej mące nie panieruj ryby. Pije tłuszcz jak szalona

Idź do oryginalnego materiału