Popularną radą na przyrządzenie kruchych faworków jest dobre wybicie ciasta. Po ugnieceniu należy je uderzać wałkiem, aby masa została dobrze napowietrzona. Dzięki temu wypiek wychodzi chrupiący i smaczny. Nie jest to jednak konieczne. By cieszyć się idealnymi słodkościami, pamiętaj o cienkim cieście i o braku białek.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Skąd wzięły się faworki? Przypadkowo wysmażył je niedoświadczony cukiernik
Inaczej nazywa się je chrustem. Podawane są jako niedzielny deser, ale najczęściej spożywane w czasie karnawału, tłustego czwartku i w ostatki. Jaka jest historia tej przekąski? Legenda głosi, iż powstały przez przypadek. Po raz pierwszy miał je zrobić młody cukiernik, który przygotowując ciasto na pączki, omyłkowo wrzucił do rozgrzanego tłuszczu pasek ciasta. Usiłując ratować sytuację, posypał go cukrem pudrem, a wypiek zyskał uznanie wśród innych cukierników.
Jak zrobić pyszne faworki? Pamiętaj o dwóch kwestiach. Inaczej wyjdą gumowate
Sekretem kruchych faworków jest cienkie ciasto. Powinno być niemal przezroczyste. Czego potrzebujesz do przygotowania przysmaku?
Składniki:
700 g mąki,
pięć żółtek,
250 ml śmietany 30 proc.,
20 ml octu albo spirytusu,
szczypta soli.
Nie przegap: Piją kawę, a później mają zagwozdkę. Gdzie wyrzucać kapsułki z ekspresu? To nie jest takie oczywiste
Masz ochotę na kruche faworki? Zastosuj zasadę 1:100 (zdjęcie ilustracyjne) fot. Jakub Włodek / Agencja Wyborcza.pl
Pamiętaj, żeby nie dodawać do masy białek. Ich brak sprawi, iż ciasto będzie delikatniejsze.
Wszystkie suche składniki wymieszaj, aż do ich połączenia.
Wyrabiaj ciasto manualnie, a kiedy będzie miało jednolitą konsystencję, odstaw na około 30 minut.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na cienkie płaty i wycinaj paski o szerokości 2,5 cm i długości od 10 do 15 cm. Ponacinaj wzdłuż i uformuj warkocz.
Smaż w garnku z rozgrzanym tłuszczem, aż faworki się zarumienią.
Lubisz faworki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.