Ogórkowa w takim wydaniu pozostało lepsza. Delikatna i lekko kwaśna. Sekretem są dwa składniki

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: fot. dziewul / iStock.com


To jedna z ulubionych zup Polaków. Nie wymaga spędzania godzin w kuchni i świetnie rozgrzewa w mroźny dzień. Jak zrobić zupę ogórkową? W klasycznym wydaniu smakuje doskonale, ale wystarczy, iż dodasz dwa nietypowe składniki, a jeszcze mocniej podkręcisz jej smak.
Lubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Zupy ogórkowej nikomu nie trzeba przedstawiać, bo to klasyka kuchni polskiej. Każda gospodyni ma własny przepis na to danie, ale czasem warto nieco poeksperymentować. Dodaj te składniki, a wyjdzie jeszcze lepsza.

REKLAMA







Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!



Na czym gotować ogórkową? Wcale nie musisz wrzucać do garnka żeberek
Tradycjonaliści uważają, iż najlepsza ogórkowa jest na żeberkach. Nie wszyscy jednak przepadają za takim rozwiązaniem, bo wówczas wywar wychodzi esencjonalny, ale i bardziej tłusty. jeżeli szukasz alternatywy, spokojnie możesz przyrządzić zupę na bulionie warzywnym lub na drobiu. Dobrze sprawdzą się np. kurze lub indycze udka albo skrzydełka.


Jak zrobić pyszną ogórkową? Jeden składnik nada bardziej wyrazistego smaku
Ten przepis bazuje na wywarze warzywnym, ale możesz modyfikować go według własnego uznania i przygotować na bulionie mięsnym. Czego potrzebujesz do zrobienia ogórkowej?
Składniki:

trzy litry bulionu,
cebula,
marchewka,
pietruszka,
pięć sporych ziemniaków,
500 g ogórków kiszonych,
łyżeczka chrzanu,
trzy łyżki serka mascarpone,
masło,
sól i pieprz.

Zobacz też: Tabletka dziennie i seniorzy starzeją się wolniej. Wyniki najnowszych badań zaskakują





Zupa ogórkowa to samo zdrowie. Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl





Sekretem tego przepisu jest dodatek chrzanu i mascarpone. Serek nada potrawie delikatności, a chrzan nieco ostrego posmaku, który idealnie będzie komponował się z kwaśnymi ogórkami.

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pamiętaj, by ogórki zetrzeć do osobnego pojemnika.
W garnku roztop masło, a potem przesmaż wszystkie warzywa oprócz ogórków.
Dodaj je do bulionu, dorzuć pokrojone ziemniaki i dopraw do smaku. Gotuj około 15 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj do garnka ogórki. Pogotuj chwilę i dodaj mascarpone oraz łyżeczkę chrzanu.

Jaka jest najlepsza zupa? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału