Być może pamiętasz, iż kilkadziesiąt lat temu dostęp do smakołyków nie był tak łatwy jak obecnie. W PRL-u sklepy spożywcze świeciły pustkami i zwykle na próżno można było szukać w nich słodkich przekąsek. Mimo trudnych czasów gospodynie potrafiły jednak wyczarować samodzielnie słodycze z prostych składników.
Nie tylko beza, chałwa czy galaretki, ale również domowe andruty, które przygotowywały, smakowały znakomicie. Podawano je na zwykłych talerzach bądź eleganckich paterach w różnych wersjach. Szczególnie lubiane były jednak wafle z masą kakaową.
Może cię zainteresować: Takie naleśniki podawali na urlopie w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych
Przepis na andruty, czyli słynne wafle kakaowe z PRL-u. Wychodzą chrupiące i miękkie
Andruty były jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek w PRL-u, którą podawano do herbaty czy kawyjako deser. Mimo prostej receptury rozpływały się w ustach. Były chrupiące i kremowe, dlatego i dziś warto od czasu do czasu zrobić je według starego, sprawdzonego przepisu.
Przepis na wafle kakaowe - składniki:
- wafle suche (6 arkuszy/ 1 duże opakowanie)
- margaryna lub masło - 200 g
- cukier (ewentualnie ksylitol) - 1 szklanka
- kakao (najlepiej minimul 70 proc.) - 4 łyżki
- mleko (krowie lub roślinne) - 1/2 szklanki
- mleko w proszku - 1 szklanka
Czytaj również: Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze
Jak przygotować wafle kakaowe z PRL-u? To banalnie proste, więc na pewno dasz radę
Przygotowanie wafli kakaowych rodem z PRL-u według starego babcinego przepisu nie jest skomplikowane. Gdy zdobędziesz już składniki na te klasyczne słodycze, w małym rondelku rozpuść margarynę wraz z cukrem, mlekiem i kakao. Gotuj je na małym ogniu, mieszając, aż do połączenia w jednolitą konsystencję.
Kiedy uzyskasz gęstą masę, zdejmij garnuszek z ognia i dołóż do środka mleko w proszku. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie po to, aby połączyło się z pozostałymi składnikami.
Rozłóż arkusz wafla, posmaruj do kremem, przykryj kolejnym andrutem, ponowne posmaruj i dodaj kolejny wafel. Postępuj analogicznie tak długo, aż uzyskasz pięć warstw. Następnie obciąż gotowego andruta deską do krojenia i odstaw go na noc, aby masa zdążyła przytwierdzić się do wafla.
Zobacz też:
Chcesz zrzucić oponkę i obniżyć cholesterol? Włącz do diety to mało znane warzywo
Z ciasta wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać je do kosza, zrób przekąskę, po którą ustawią się kolejki
Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu