Tak było na ryneczku przy Jerzego. Pisanki, barszcz i świąteczny klimat

gorzowianin.com 5 dni temu
Stół wielkanocny i... przepis z XIX wieku


Po raz pierwszy na ryneczku zorganizowano prezentację tradycyjnego stołu wielkanocnego. Aranżacją zajęło się Muzeum Lubuskie – filia Zagroda Młyńska w Bogdańcu. Wszystkie produkty pochodziły z ryneczku.


Był też akcent kulinarny z historią w tle – tancerze zespołu „Mali Gorzowiacy” nie tylko zatańczyli kilka ludowych tańców, ale rozdawali też przepis na „Babę Ćwierczakiewiczowej” z... 1885 roku.


Pisanki, tradycje i świąteczny poczęstunek


Nie zabrakło warsztatów – uczestnicy mogli samodzielnie ozdobić pisanki różnymi technikami. Była też prelekcja o tradycjach wielkanocnych w naszym regionie.


Świąteczny klimat dopełnił poczęstunek przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych – można było spróbować wielkanocnej baby i białego barszczu.


Promocja lokalnych produktów


– Zorganizowaliśmy dzisiejsze wydarzenie, ponieważ Wielkanoc to święto, które wpisuje się w polską tradycję. Promujemy też nasz ryneczek – bo tu można kupić wszystko, co potrzebne na świąteczny stół: świeże, zdrowe i lokalne produkty – mówi Joanna Kasprzak-Perka, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.


Na miejscu dostępne były również stoiska informacyjne KOWR i Miejskiego Rzecznika Konsumentów.
Idź do oryginalnego materiału