Ta sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka to pyszne połączenie soczystego mięsa, chrupiącej kapusty, prażonego słonecznika, suszonej żurawinyi słodkich jabłek. Wszystko to otulone kremowym sosem na bazie majonezu z nutą soku z limonki i miodu. To szybki i prosty przepis na lunch – gotowy w 15 minut, idealny zwłaszcza gdy korzystasz z resztek pieczonego kurczaka z obiadu.
Chrupiąco, świeżo, pysznie – sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
Dlaczego przypomniała mi się kapusta pekińska? Sama nie wiem… Może dlatego, iż ostatnio jakoś rzadko widuję ją w sklepie. A gdy już wpadła mi w ręce, od razu wiedziałam, iż zrobię z niej coś pysznego – sałatkę z żurawiną i jabłkiem. Początkowo nie myślałam o kurczaku, ale kiedy zostały mi resztki z obiadu, pomyślałam: czemu nie? I tak powstała ekspresowa, chrupiąca sałatka z kapusty pekińskiej i kurczakiem – totalny sztos!
Moja codzienna sałatka z kapusty pekińskiej – domowa, sprawdzona kombinacja która zawsze wychodzi!
Domowa, sprawdzona kombinacja, które zawsze wychodzi. Kto by pomyślał, iż ta wersja tak zaskoczy! To adekwatnie mój stały przepis, tylko z lekkim twistem – inne dodatki, ale kurczak jak zwykle na swoim miejscu. Pojawia się często, bo pasuje do wszystkiego – jest neutralny w smaku, dobrze łączy się z warzywami i różnymi sosami.
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka to po prostu… inna sałatka. Niby prosto, a jednak za każdym razem może smakować inaczej – i to w tym całe jedzeniowe szczęście! Raz z kurczakiem, innym razem z halloumi lub awokado – wszystko zależy od humoru i tego, na co mam akurat ochotę. Lubię, gdy kuchnia daje wolność i miejsce na małe eksperymenty, zwłaszcza w tak prostym daniu jak sałatka.
I właśnie za to lubię sałatkę z kapusty pekińskiej – za jej prostotę, uniwersalność i to, iż zawsze można dodać coś od siebie. Czy to kurczak, halloumi, jabłko czy żurawina – wszystko gra. A najlepsze jest to, iż nigdy się nie nudzi!

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
DrukujSkładniki:
250 g kapusty pekińskiej
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
300 g pieczonego kurczaka
3 łyżki suszonej żurawiny
1 duże jabłko
150 g majonezu
1 łyżka miodu lub syropu z błonnika
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki prażonego słonecznika
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Wsypać suszoną żurawinę i prażony słonecznik. Zachować łyżkę do posypania wierchu sałatki. Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
- W oddzielnej misce wymieszać majonez z sokiem z limonki i miodem lub syropem z błonnika. Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie połączyć składniki w jednolity sos.
- Dodać sos do sałatki i całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i posypać resztą słonecznika. Smacznego!