Nadchodzące miesiące będą obfitować w wiele okazji do spotkań z najbliższymi. jeżeli przygotowujesz się do komunii, urodzin lub zwykłego obiadu z rodziną i zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich gości, to mamy świetny pomysł. Zrób pyszne ciasto 3 bit, składające się z kilku słodkich i chrupiących warstw. Przepis jest bardzo prosty i choćby nie musisz nagrzewać do niego piekarnika. Wystarczy duża blacha, herbatniki i kilka składników.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Ciasto 3 bit na herbatnikach. Ten deser zaskoczy wszystkich gości
Ciasto 3 bit, jak sama nazwa wskazuje, jest inspirowane popularnym batonikiem, składającym się z trzech warstw: ciastka, kremu i czekolady. W przypadku tego deseru dochodzi jeszcze porcja kajmaku i budyniu, które świetnie komponują się z pozostałymi składnikami. Całość jest aksamitna, kremowa i bardzo słodka. To doskonały pomysł na rodzinne spotkania, ponieważ ciasto jest proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec. Takie desery na zimno najlepiej sprawdzają się na nadchodzące upalne dni.
Zobacz też: Już nigdy nie zrobisz ziemniaków inaczej. Dodaj do wody, a będą kremowe i ugotują się szybciej
Proste ciasto 3 bit bez pieczenia. Jakich składników potrzeba?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta, to:
500 gramów jasnych herbatników,
500 mililitrów śmietanki kremówki,
500 mililitrów mleka (2 szklanki),
200 gramów miękkiego masła,
2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
2 opakowania śmietan-fixu,
puszka masy kajmakowej,
tabliczka gorzkiej czekolady,
16 gramów cukru waniliowego,
dwie łyżeczki cukru białego.
Ciasto 3 bit: przepis. To jeden z najprostszych deserów
Na początek przygotowujemy budyń. W tym celu wlewamy do garnka 1,5 szklanki mleka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i całość gotujemy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, aby na wierzchu nie powstał kożuch. W międzyczasie rozpuszczamy proszki budyniowe w pozostałej części mleka (pół szklanki).
Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, dodajemy do niej mieszankę budyniową ze szklanki. Zmniejszamy ogień, cały czas energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z palnika, przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy masło. Gdy zmieni się w jasną, puszystą masę, dodajemy do niego ostudzony budyń. Robimy to powoli, najlepiej łyżka po łyżce. Całość miksujemy na niskich obrotach aż do połączenia składników.
Teraz pora na drugą warstwę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywną, gładką masę.
Gdy budyń i śmietana są gotowe, możemy zacząć układać ciasto. W tym celu wykładamy najpierw dno prostokątnej blaszki herbatnikami. Następnie smarujemy je grubą warstwą kajmaku i ponownie kładziemy na to ciastka. Teraz rozprowadzamy po całości budyń, znów układamy herbatniki, a na koniec wylewamy ostrożnie bitą śmietanę. Na wierzch ścieramy trochę gorzkiej czekolady.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Po tym czasie będzie gotowe do podania.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.