Spaghetti z cukinią Ewy Wachowicz — składniki
To danie jest idealne na ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty jeść ciężkostrawnych mięs. Do przygotowania spaghetti z cukinią Ewy Wachowicz będziesz potrzebować:
- 1 cebulę,
- 1 łyżkę oliwy,
- 1 szklanka wywaru warzywnego,
- 2 pomidory malinowe,
- 2 średnie cukinie,
- 4 ząbki czosnku,
- 400 g makaronu spaghetti,
- bazylię,
- oregano,
- parmezan,
- sól, pieprz.
Jeśli spaghetti będą jadły jedynie osoby dorosłe, możesz zastąpić szklankę wywaru warzywnego szklanką białego wytrawnego wina.
Sprawdź również: Takie gołąbki robiła moja babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć
Jak przygotować spaghetti z cukinią z przepisu Ewy Wachowicz?
Zacznij od obrania cebuli i czosnku oraz umycia cukinii. Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek w plasterki, a cukinię w półplasterki. Pomidory malinowe sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wstaw około 4 litrów wody, posól i ugotuj w niej makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i ją zeszklij.
Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki
Po chwili dodaj czosnek i całość wymieszaj. Dorzuć pokrojoną cukinię i smaż, aż będzie miała złotawy kolor. Dodaj wywar (lub wino) i pomidory malinowe oraz przypraw danie solą i pieprzem. Przykryj i duś do momentu, aż cukinia będzie miękka. Do sosu dodaj makaron, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez minutę. Spaghetti z cukinią Ewy Wachowicz podawaj posypane parmezanem, możesz także udekorować liściem bazylii.
Zobacz też:
Te owoce to bomba witaminowa. Każda babcia miała je w ogrodzie
Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne
Jeden składnik sprawi, iż placki ziemniaczane nie ściemnieją. Ten trik stosuje Magda Gessler