​Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL/WOJCIECH MATUSIK / POLSKAPRESS/Polska Press/East News /Pixel


Ewa Wachowicz to jeden z największych polskich autorytetów kulinarnych. Jej przepisy wypróbowały tysiące fanów i większość z nich chętnie do nich wraca, bo są po prostu pyszne. Jednym z takich przepisów na szybki obiad jest zdecydowanie ten makaron. Sprawdź, jak przygotować spaghetti z cukinią od Ewy Wachowicz.

Spaghetti z cukinią Ewy Wachowicz — składniki

To danie jest idealne na ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty jeść ciężkostrawnych mięs. Do przygotowania spaghetti z cukinią Ewy Wachowicz będziesz potrzebować:

  • 1 cebulę,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 2 średnie cukinie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400 g makaronu spaghetti,
  • bazylię,
  • oregano,
  • parmezan,
  • sól, pieprz.

Jeśli spaghetti będą jadły jedynie osoby dorosłe, możesz zastąpić szklankę wywaru warzywnego szklanką białego wytrawnego wina.

Sprawdź również: Takie gołąbki robiła moja babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć

Jak przygotować spaghetti z cukinią z przepisu Ewy Wachowicz?

Zacznij od obrania cebuli i czosnku oraz umycia cukinii. Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek w plasterki, a cukinię w półplasterki. Pomidory malinowe sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wstaw około 4 litrów wody, posól i ugotuj w niej makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i ją zeszklij.

Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Po chwili dodaj czosnek i całość wymieszaj. Dorzuć pokrojoną cukinię i smaż, aż będzie miała złotawy kolor. Dodaj wywar (lub wino) i pomidory malinowe oraz przypraw danie solą i pieprzem. Przykryj i duś do momentu, aż cukinia będzie miękka. Do sosu dodaj makaron, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez minutę. Spaghetti z cukinią Ewy Wachowicz podawaj posypane parmezanem, możesz także udekorować liściem bazylii.

Zobacz też:

Te owoce to bomba witaminowa. Każda babcia miała je w ogrodzie

Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne

Jeden składnik sprawi, iż placki ziemniaczane nie ściemnieją. Ten trik stosuje Magda Gessler

Idź do oryginalnego materiału