Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku, dlatego tak chętnie pichcimy je na obiady rodzinne. Co więcej, można je podawać w różnymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami czy kluskami, tworząc tym samym pyszny i pożywny posiłek. Niektórzy jednak nie wiedzą, jak dobrze doprawić kotlety, aby były aromatyczne i wyraziste w smaku. Sprawdź nasz przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone: przepis. Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste?
Przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste. Składniki znajdziemy w każdym sklepie, jednak szczególną uwagę trzeba zwrócić na mięso. Najsmaczniejsze kotlety wychodzą z łopatki wieprzowej, ale sprawdzi się też karkówka. jeżeli nie lubisz lub z powodów zdrowotnych nie możesz jeść czerwonego mięsa, w sklepach znajdziesz też mielony drób. Czego potrzebujemy do kotletów? Oto lista produktów:
kilogram mięsa mielonego,
czerstwa bułka kajzerka,
dwa jajka,
dwie cebule,
dwa ząbki czosnku,
szklanka mleka,
bułka tarta,
przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
olej do smażenia.
Zobacz też: Prosty obiad na każdy dzień. Jak zrobić kluski śląskie? Będziesz potrzebować tylko pięciu składników
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były miękkie i puszyste? Prosty przepis na obiad
Na początek porwij bułkę na mniejsze kawałki, przełóż je do miski i zalej mlekiem. Możesz też użyć zwykłej wody lub bulionu.
Gdy bułka się moczy, pokrój cebulę na drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na maśle.
Upewnij się, iż bułka jest dokładnie namoczona. Pamiętaj, iż nie może być sucha w środku. Gdy jest gotowa, ostrożnie odciśnij ją z nadmiaru płynu.
Do dużej miski włóż mięso mielone, cebulę i bułkę. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj aż do połączenia składników. jeżeli mięso zacznie się kleić podczas wyrabiania, polej je odrobiną wody gazowej, która spulchni masę. jeżeli jednak całość jest za rzadka, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
Gotową masę podziel na mniejsze części i nadaj im owalny kształt. Następnie obtocz każdy kotlecik w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na niewielkim ogniu. Gdy kotlety zrobią się rumiane, przewróć je na drugą stronę.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.