KGW „Pławnianki” po raz kolejny udowodniło, iż tradycyjna kuchnia ma ogromną siłę. Po zwycięstwie w etapie regionalnym gospodynie z Pławnej zmierzyły się w wojewódzkim finale „Bitwy Regionów” we Wrocławiu.
Jak wskazują organizatorzy, „Bitwa Regionów” to wyjątkowy konkurs kulinarny, którego ideą jest promowanie bogactwa lokalnych smaków, pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego Polski oraz wspieranie aktywności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń. To właśnie one od lat stoją na straży tradycji, podtrzymują pamięć o dawnych recepturach, a jednocześnie budują więzi w lokalnych społecznościach.
Rywalizacja przebiega w trzech etapach – regionalnym, wojewódzkim i ogólnopolskim. Najlepsze drużyny z każdego województwa mają szansę stanąć w wielkim finale, w którym zmierzy się szesnaście ekip z całej Polski.
Koło Gospodyń Wiejskich „Pławnianki” swoją drogę rozpoczęło 10 sierpnia w Lubomierzu, gdzie zwyciężyło w etapie regionalnym. Tym samym panie z Pławnej zapewniły sobie awans do wojewódzkiego etapu i możliwość zaprezentowania swojej autorskiej potrawy – „Czarnych gołąbków krużewnickich”.
Decydujące starcie w województwie dolnośląskim odbyło się 30 sierpnia 2025 roku we Wrocławiu. Do rywalizacji stanęło sześć zespołów: KGW Brzeziołączanki z Brzeziej Łąki z „Brzeziołączańskimi czarnymi gołąbkami”, KGW w Ołdrzychowicach Kłodzkich z „Roladkami z dziczyzny z chlebem czosnkowym”, KGW Ryczenianki z „Mixem gołąbków ryczeńskich”, KGW Rogowianki z Rogowa z „Królikiem pieczonym w marynacie cytrynowo-ziołowej z warzywami”, KGW Twórcza Osada z Biadaszki z „Karpiem w duecie na dwa sposoby” oraz właśnie KGW Pławnianki z Pławnej.
Choć gospodynie z Pławnej zaprezentowały się znakomicie, ostatecznie musiały uznać wyższość konkurencji. Jury przyznało im drugie miejsce, tuż za KGW Twórcza Osada, którego „Karp w duecie na dwa sposoby” zachwycił smakiem i oryginalnym wykonaniem. Na podium znalazło się również KGW z Ołdrzychowic Kłodzkich, zdobywając trzecią lokatę.
Tym samym to drużyna z Biadaszki będzie reprezentować Dolny Śląsk podczas wielkiego finału na PGE Narodowym w Warszawie. Jednak wysokie drugie miejsce „Pławnianek” jest dowodem na to, iż kulinarne tradycje Pławnej zaczerpnięte z Kresowych przepisów, mają ogromny potencjał i są wysoko cenione choćby w tak prestiżowym konkursie.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.