Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez produktu, jakim jest majonez. Dodaje się go do jajek, sałatek i wielu wyjątkowych dań, które znajdą się na świątecznym stole. Jego cena, w ostatnim czasie, może przerażać. Dlatego też warto się zdecydować na domowy specjał. Swoją recepturą podzieliła się z nami Anna Lewandowska. Jak go zrobić?
Idealny majonez nie… – ISTNIEJE! I możesz go zrobić samodzielnie, w swoim domu. Taki specjał zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wykorzystasz tu naturalne składniki, dzięki czemu jest zdrowszy i bez dodatku sztucznych składników. Skoro Wielkanoc tuż-tuż, to, zamiast iść do sklepu i polować na promocje, możesz przygotować ten wielkanocny dodatek w swoim domu. Swoją recepturą podzieliła się z nami popularna trenerka i miłośniczka zdrowego odżywiania — Anna Lewandowska.
Domowy majonez według przepisu Anny Lewandowskiej – idealny dodatek do wielkanocnych dań
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie jajka bez dodatku majonezu. Nie od dziś wiadomo, iż najlepiej smakują te produkty, które jesteś w stanie przyrządzić samodzielnie. Podobnie wygląda sprawa w przypadku majonezu. Warto jest się zastanowić przed jego zakupem. W porównaniu do roku 2022 jego cena wzrosła o niemal 100 proc. Zamiast przepłacać, przygotuj go samodzielnie, w swoim domu. Świetnie sprawdzi się do sałatek lub wcześniej ugotowanych jajek na twardo.
najlepszy majonez – Pyszności; foto: Canva
Jak określić majonez z receptury Anny Lewandowskiej? Na pewno jest zdrowy, bez dodatków konserwantów i innych sztucznych substancji, a najważniejsze jest to, iż rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebnych ci będzie tylko kilka składników. Wszystkie bez problemu znajdziesz w swoim sklepie. Co ważne, taka wersja majonezu będzie dużo tańsza od tego, który można w tej chwili kupić w popularnych sklepach. Ten majonez zachwyca pod każdym względem!
Jak zrobić domowy majonez?
To bardzo proste. Anna Lewandowska — miłośniczka zdrowego odżywiania, chętnie podzieliła się swoim przepisem na ten wielkanocny dodatek. Smakuje obłędnie i idealnie komponuje się z każdym wielkanocnym daniem. Możesz być pewny tego, iż majonezu na twoim świątecznym stole, na pewno nie zabraknie.
Składniki:
- szczypta pieprzu
- odrobina soli
- 2 małe łyżeczki musztardy dijon
- sok wyciśnięty z cytryny lub ocet winny
- 2 jajka
- 500-600 ml oleju słonecznikowego lub innego roślinnego.
Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze – Pyszności; Fot. Adobe Stock
Sposób przygotowania:
- Przełóż wszystkie składniki do jednego naczynia. Zblenduj je na jednolitą masę.
- Pamiętaj, by olej dodawać powoli i cały czas blenduj powstającą konsystencję.
- W przypadku, gdy majonez nabierze jednolitej barwy, przełóż go do słoika i następnie wstaw do lodówki. Smacznego!
A co powiesz na mazurek pistacjowy z malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: