Sprawdzone przepisy na śledziatki świąteczne

lubelski.pl 3 dni temu

Ze śledzi można przygotować niezliczoną ilość przystawek, przekąsek oraz dań. Śledzie są uniwersalne, pożywne i co najważniejsze smaczne. Na święta warto przygotować śledziatki – czyli sałatki ze śledziem w roli głównej. Każda śledziatka najlepiej smakuje, przygotowana na 2, 3 dni przed zaplanowaną konsumpcją, dlatego warto zrobić jej od razu więcej, bo kusi od razu, gdy ją zrobimy. Smacznego!

Śledziatka przekładana

Składniki:

25 dag filetów śledziowych np. matiasów

25 dag płatów śledziowych w occie

3 duże cebule

2 duże kwaśne jabłka

3 ogórki kiszone

3 ogórki konserwowe

¾ szklanki majonezu

3 łyżki oleju

sok z 1 cytryny

kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Śledzie marynowane obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny.

Filety śledziowe, ogórki konserwowe i koszone oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dnie szklanej salaterki układać warstwami: Posiekaną cebulę, na nią oba rodzaje śledzi, warstwę jabłek, oba rodzaje ogórków.

Wyrównać powierzchnię śledziatki, polać 3 łyżkami oleju równomiernie. Zaczekać aż olej spłynie, posmarować wierzch majonezem. Udekorować natką pietruszki.

Śledziatka Zambrowska

Składniki:

50 dag filetów śledziowych np. matiasów

3 kwaśne jabłka

3 ugotowane marchewki

3 średnie ogórki konserwowe

garść posiekanego koperku i natki pietruszki

sok z 1 cytryny

majonez

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Filety śledziowe skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny. Śledzie, marchewki i ogórki pokroić w drobną kostkę.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i połączyć z pozostałymi składnikami oraz majonezem. Doprawić do smaku i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut przed podaniem.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Idź do oryginalnego materiału