Sok z malin to prawdziwy rarytas na zimę. Wystarczy kilogram malin i cukier

g.pl 3 dni temu
Sok z malin to smak, który pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Chyba każdemu z nas kojarzy się z babciną kuchnią. Sprawdźcie nasz przepis i przekonajcie się, jak prosto można przywołać wspomnienia z dziecięcych lat i w mgnieniu oka zrobić domowy, pyszny i zdrowy sok malinowy.
Po sok malinowy najczęściej sięgamy jesienią oraz zimą. Jest on bowiem świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, przy której chętnie spędzamy chłodne i deszczowe wieczory. Z tego też powodu w swojej domowej spiżarce warto mieć kilka butelek tego smacznego i zdrowego soku. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a co więcej, przygotowany w domowych warunkach sprawi, iż będzie on zdrowszy i tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki.


REKLAMA


Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?


Sok z malin - przepis jak u babci
Nie da się ukryć, iż przepisów na sok z malin jest cała masa. w tej chwili popularne są także te z różnymi dodatkami, np. z kardamonem, imbirem, goździkami czy innymi przyprawami. My przedstawimy wam natomiast najprostszy przepis na sok malinowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować wyłącznie dwóch składników: malin i cukru. Na każdy kilogram malin powinniśmy przygotować szklankę cukru.


Jak zrobić sok z malin?
Przygotowanie soku z malin nie jest zbyt wymagające. Na początku musimy delikatnie, ale dokładnie umyć nasze owoce. Następnie układamy w garnku jedną warstwę malin i przysypujemy ją cukrem. Na to kładziemy kolejną warstwę owoców i znów zasypujemy cukrem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Tak przygotowane owoce muszą teraz puścić sok. Powinniśmy zatem odczekać kilka godzin, a co jakiś czas owoce możemy delikatnie przemieszać. Kiedy zobaczymy już, iż w garnku pojawił się sok malinowy możemy zacząć powoli podgrzewać garnek. Ważne jest jednak, aby cały czas mieszać owoce. Nie możemy bowiem dopuścić do przypalenia. Kiedy mieszanina zagotuje się, podgrzewamy ją jeszcze około pięciu minut i zestawiamy z ognia.
Teraz musimy odcedzić sok od malin. Możemy to zrobić przy użyciu jałowej gazy, tetrowej pieluchy lub specjalnego worka do filtracji. Po odcedzeniu sok malinowy musimy ponownie zagotować i natychmiast przelać do przygotowanych wcześniej butelek. Powinny być one wcześniej wyparzone i wysuszone. Po przelaniu soku butelki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Pamiętajmy, aby sprawdzić, czy butelki zostały dobrze zakręcone. W innym przypadku sok popsuje się i nie będzie nadawać się do spożycia.


Sok z malin - przepisy na niskokaloryczne przetwory
Chcąc zadbać o nasze zdrowie, powinniśmy jak najbardziej ograniczyć spożycie cukru. Nie da się jednak ukryć, iż trudno jest zrezygnować z niektórych przysmaków. jeżeli jednak chcemy przygotować niskokaloryczny sok z malin, zamiast cukru możemy użyć jego zamienników. Do malin możemy dodać np. ksylitol czy erytrytol.
My szczególnie polecamy erytrytol, bowiem składnik ten zawiera minimalną liczbę kalorii. Zarówno erytrytol, jak i ksylitol znajdziecie praktycznie w każdym sklepie na półkach ze zdrową żywnością. Pamiętajmy, iż oba te produkty są nieco mniej słodkie w smaku niż zwykły cukier. Zatem zgodnie z upodobaniami, możemy nieco zwiększyć ich ilość w stosunku do klasycznego przepisu z wykorzystaniem cukru.
Idź do oryginalnego materiału