Smaki Leśne 2025

powiat.poznan.pl 2 dni temu

Dziczyzna, Owoce leśne, Grzyby, zioła i inne – w tych trzech kategoriach zgłaszać można przysmaki w konkursie kulinarnym „Smaki Leśne 2025”, w którym mogą uczestniczyć z terenu całej Wielkopolski: Koła Gospodyń Wiejskich, producenci i przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego. Zgłoszenia należy przesyłać do 30 kwietnia 2025 r. włącznie. Na laureatów czekają nagrody: czeki o wartości 500 zł (Grand Prix), vouchery do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, do Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Uczestnicy konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o certyfikaty (dyplomy) z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”. Zgłoszenia wraz z recepturami należy przesłać na adres: [email protected]. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 maja 2025 r. ok. godz. 15:00. Dokładna godzina zostanie podana w programie wydarzenia Festiwal Leśnych Smaków w Uzarzewie. Dziczyzna w towarzystwie grzybów, ziół i owoców”. Festyn rozpocznie się o godz. 10.30. Na uczestników czekają także stoiska degustacyjne, gdzie będzie można spróbować pysznych dań z dziczyzny.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie). Honorowego patronatu wydarzeniu udzielił starosta poznański Jan Grabkowskiego. Więcej informacji na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału