Smak Azji na Twoim talerzu – Najlepsze dania z kuchni azjatyckiej, których nie możesz przegapić!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Azjatyccy kucharze - Pyszności; Foto Canva.com


Jeśli lubisz smaki z różnych stron świata, to kuchnia azjatycka z pewnością jest ci dobrze znana. A jeżeli nie, to może czas najwyższy, by jej spróbować? Obfituje w wyjątkowe smaki, jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu w swoim domu, a restauracje kuchni azjatyckiej znajdują się w niemal każdym polskim mieście. Dlaczego warto spróbować kuchni azjatyckiej i które dania są najpopularniejsze?

Na szybkie przekąski, na obiad, czy na lunch do pracy – każdy moment jest dobry, by sięgnąć po dania kuchni azjatyckiej. Dalekowschodnie smakołyki sprawdzą się na każdą okazję i co ciekawe, można je przyrządzić na tysiące różnorodnych sposobów. Nie musisz zamawiać dań z tego regionu z restauracji. jeżeli lubisz eksperymenty w swojej kuchni, to kuchnia azjatycka może z powodzeniem zagościć w twoim domowym menu. Dania są proste, smaczne i pięknie wyglądają na talerzu.

Zobacz: Azjatycki obiad z orzechowym akcentem. Prosty przepis na sycące danie

Kuchnia azjatycka – co to takiego i jakie dania oferuje?

Zanim przejdziemy do szczegółów, związanych z daniami z tej strony świata, to dobrze jest wyjaśnić co to kuchnia azjatycka. Odnosi się do różnorodnych stylów kulinarnych i tradycji kulinarnej występujących w krajach Azji. Jest to niezwykle bogata i różnorodna kuchnia, która obejmuje wiele regionów, takich jak Chiny, Japonia, Indie, Tajlandia, Korea, Wietnam i wiele innych. istotną cechą kuchni azjatyckiej jest równowaga między różnymi składnikami, teksturami i kolorami w każdym daniu.

Azjatyccy kucharze – Pyszności; Foto Canva.com

Wiele dań jest przygotowywanych na parze, smażonych, gotowanych w woku lub na grillu. Pamiętaj, iż każdy region Azji wyróżnia się czymś innym. Azjatycka kuchnia jest nie tylko znana z wyśmienitych smaków, ale także z filozofii żywienia i zrównoważonego stylu życia. Wielu ludzi uważa ją za zdrową ze względu na obecność świeżych składników, warzyw, ryb i lekkiego gotowania.

Przeczytaj również: Te dania posmakują choćby mięsożercom. Klasyka azjatyckiej kuchni

Jaka jest kuchnia azjatycka?

Kuchnia azjatycka charakteryzuje się wyrazistymi smakami, harmonią smaków i aromatami, a także zróżnicowanymi metodami przygotowywania potraw. Występuje w niej szerokie spektrum składników, takich jak ryby, owoce morza, mięso, warzywa, ryż, makaron, sosy sojowe, curry, przyprawy, zioła i wiele innych.

Każdy region Azji ma swoje własne charakterystyczne dania i specjalności kulinarne. Na przykład, w kuchni chińskiej popularne są dania takie jak smażony makaron, duszone mięso, czy potrawy z kaczki pekińskiej. W kuchni japońskiej znane są sushi, tempura, ramen i teppanyaki. Kuchnia tajska słynie z pikantnych i aromatycznych potraw, takich jak pad thai, zupa tom kha kai czy zielony curry.

Kuchnia azjatycka przepisy – co warto zrobić?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy kuchnia azjatycka jest dla ciebie, to może to adekwatny moment, by się przełamać i jej spróbować. Postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na danie z kuchni tajskiej, japońskiej i chińskiej. Będzie smacznie, zdrowo i tak, jak na cały region Azji przystało.

Pad Thai – tradycyjne danie kuchni tajskiej

Rozpoczynamy od kuchni tajskiej, w której najpopularniejszym daniem jest Pad Thai. Również w Polsce cieszy się dużą popularnością, więc przygotuj je w swoim domu. To naprawdę proste.

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • jajko
  • krewetki, kurczak lub tofu
  • czosnek
  • cebula dymka
  • cukier palmowy
  • sok z limonki
  • sos rybny
  • świeże kiełki fasoli
  • posiekane orzeszki ziemne.

Pad Thai – Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron ryżowy.
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj czosnek, cebulę dymkę i chilli (jeśli lubisz pikantne dania).
  3. Dodaj krewetki, kurczaka lub tofu i smaż do momentu, aż będą gotowe.
  4. Wymieszaj rozbite jajko i połącz je z pozostałymi składnikami na patelni.
  5. Dodaj ugotowany makaron, cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Podaj z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżymi kiełkami fasoli.

Sushi – tradycyjne danie kuchni japońskiej

Kuchnia azjatycka to również popularne dania kuchni japońskiej. Tu nie może zabraknąć tradycyjnego sushi. Bardzo łatwo można je zrobić w swoim domu.

Składniki:

  • nori
  • ryż sushi
  • świeże ryby (np. łosoś)
  • warzywa – ogórek lub awokado
  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir.

Sushi – Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż na sushi i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Na bambusowej macie ułóż arkusz nori.
  3. Na samym środku rozprowadź cienką warstwę ryżu, zostawiając wolne miejsce na brzegach.
  4. Ułóż na ryżu pokrojone paski świeżych ryb i warzywa.
  5. Zwijaj nori, z pomocą maty bambusowej, starając się utrzymać kształt wałeczka.
  6. Pokrój wałeczek na kawałki i podaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Sprawdź: Chrupiące sushi z łososiem. Ten przepis pokochały miliony

Kung Pao Chicken – klasyk kuchni chińskiej

Wśród przepisów kuchni azjatyckiej, nie mogło zabraknąć Chin i przepisu na tradycyjne danie z tego państwa. A jest to Kung Pao Chicken, które smakuje obłędnie. Spróbuj je zrobić w swoim domu.

Składniki:

  • pół szklanki prażonych orzeszków ziemnych
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • papryka pokrojona w kostkę
  • pół cebuli pokrojonej w kostkę
  • łyżka startego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane szalotki
  • łyżeczka cukru
  • odrobina pasty chilli
  • łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra do dekoracji.

Kung Pao Chicken – Pyszności; Foto Canva.com

Przeczytaj: Chrupiąca surówka jak z chińskiej restauracji. Kucharze dodają do niej jeden istotny składnik

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj sos sojowy, pastę chili, cukier i mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Odstaw na bok.
  2. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu.
  3. Dodaj posiekane szalotki, czosnek i imbir. Smaż przez około 1-2 minuty, aż zaczną się aromatyzować.
  4. Wrzuć pokrojone kawałki kurczaka i smaż, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
  5. Dodaj cebulę i paprykę, smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa będą miękkie.
  6. Wlej przygotowany wcześniej sos do patelni i wymieszaj, aby równomiernie pokrył mięso i warzywa. Smaż przez około 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje i otoczy składniki.
  7. Dodaj prażone orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj.
  8. Dopraw solą do smaku.
  9. Przenieś Kung Pao Chicken na talerz i udekoruj świeżą kolendrą i podaj danie z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału