Focaccia to rodzaj drożdżowego placka, podobnego do pizzy, ale bez takiej obfitości dodatków. Świetnie zastąpi pieczywo lub wystąpi w roli przekąski na imprezie. Focaccię można podawać z oliwą lub piec z dodatkiem suszonych pomidorów i rozmarynu. Pyszna na ciepło i na zimno.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich podczas rodzinnego spotkania, przygotuj przepyszną focaccię z Apulii. Apulia to bardzo rozległy region, położony w południowych Włoszech. adekwatnie jest to pięta Włoch. Istnieje tu bogata kultura jedzenia ulicznego, oczywiście wykonanego z lokalnych produktów ze względu na położenie i klimat Apulii. Zanim przyjedziesz do Apulii na wakacje, rozpocznij swoją podróż, przygotowując sobie pyszną focaccię.
Zwykle w Apulii ludzie jedzą focaccię jako przekąskę w środku dnia, podczas imprezy, pokrojoną na wiele małych kawałków lub nad morzem w słoneczny dzień na plaży. Czasami miejscowi i turyści jedzą focaccię choćby jako główny posiłek podczas lunchu lub kolacji.
Można ją zjeść w wersji podstawowej, zwykle przyprawionej pomidorami, oliwkami i oregano lub też nadziać ją innymi pysznymi typowymi włoskimi produktami. Apulijczycy uwielbiają faszerować focaccię plasterkami Mortadeli i sera Provolone lub Mozzarellą, ale także wieloma innymi rodzajami wędlin. Co więcej, często używają focacci jako, jedząc adekwatny posiłek
– pisze Anna, autorka bloga Kuchennymi drzwiami.
Na blogu znajdziecie również przepis na jajka po grecku.
Focaccia – przepis krok po kroku
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej typ 550,
- 200 g mąki semola rimacinata,
- 100 g mąki pszennej Manitoba,
- 300 g wody,
- 150 g ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków,
- 15 g soli,
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 3 g drożdży instant.
Dodatki:
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 15-20 czarnych oliwek,
- oliwa z pierwszego tłoczenia,
- sól,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ziemniaków. Ugotuj i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na puree. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed dodaniem do ciasta.
- Następnie przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mąki. Dodaj zimną wodę, zimne puree ziemniaczane i drożdże. Wyrabiaj około 10 minut manualnie lub dzięki miksera planetarnego. Ciasto powinno być luźne i miękkie. Mieszaj, aż płyny całkowicie się wchłoną, a ciasto nabierze kształtu. Kiedy stanie się gładkie i przestanie kleić się do misy, dodawaj stopniowo oliwę, łyżka po łyżce, a na końcu wsyp sól.
- Ciasto będzie dość miękkie, ale nie martw się! Podczas składania nabierze ono wystarczającej siły. Ciasto nie może być zbyt twarde ani zwarte.
Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłóż je na posypany mąką blat. Złóż ciasto na 3 w obie strony, a następnie obracając i lekko napinając, uformuj kulę. Przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze około 26-28 st. C., aż ciasto potroi swoją objętość (trwa to około 3 godziny). - Wyrośnięte ciasto wyłóż delikatnie na wysmarowanym oliwą blat i uformuj wstępnie pożądany kształt, naciskając je lekko palcami. Pracując z ciastem, dłonie należy nasmarować dokładnie oliwą, aby nie przyklejały się one do ciasta! Następnie przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę/blaszki i rozprowadź dokładnie opuszkami palców na całej ich powierzchni. Możesz użyć klasycznej prostokątnej blachy do piekarnika lub dwóch okrągłych blaszek o średnicy 28-30 cm.
- Teraz pozwól ciastu podrosnąć przez 30 minut w temperaturze 26 st. C. W międzyczasie, pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół, przełóż do miseczki i dopraw solą, oliwą i oregano.
- Na podrośniętym cieście poukładaj pomidorki koktajlowe na przemian z czarnymi oliwkami. Lekko je dociśnij. Sos z pomidorków, pozostały w miseczce, rozprowadź również na powierzchni focacci. Całość skrop oliwą, posyp igiełkami rozmarynu. Pozostaw do całkowitego wyrośnięcia przez co najmniej półtorej godziny, aż focaccia podwoi swoją objętość.
- Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury 200C. Przełóż focaccię do piekarnika i wypiekaj około 18-20 minut w temperaturze 200 st. C., grzanie góra-dół.
- Wyjmij focaccię z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez 5 minut. Jest pyszna, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Przechowywanie focacci: jeżeli chcesz przechowywać focaccię dłużej, to po około godzinie od upieczenia, zapakuj focaccię w folię. Dzięki temu pozostanie ona miękka przez 3 dni w temperaturze pokojowej.
Zobacz przepis na tort owocowy z galaretką. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube: