jeżeli zastanawiasz się, skąd pochodzi zupa wodzianka, to odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta. Potrawa ta narodziła się na Śląsku, gdzie była przygotowywana w chłodniejsze dni. Nieustannie gościła na stołach w domach górników oraz rolników. Mieszkańcy Śląska przygotowywali wodziankę ze składników, które były akurat dostępne, np. z czerstwego chleba i tłuszczu. Dziś wodzionka zupa jest uznawana za jeden z symboli regionalnej śląskiej kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Wodzionka – zupa śląska, która stała się symbolem regionu
Nie da się ukryć, iż wiele osób po przeczytaniu przepisu na śląską zupę stwierdzi, iż jest ona niezwykle skromna i prosta. Jednak smak wodzionki może was zaskoczyć! Oczywiście warto zadbać o to, aby do przygotowania zupy dysponować składnikami odpowiedniej jakości. Dobry chleb, świeże masło i aromatyczny czosnek to podstawy, aby wodzionka zachwyciła nas swoim smakiem. Wodzionka to potrawa, która udowadnia, iż w kuchni prościej znaczy lepiej. Poniżej podajemy tradycyjny przepis na wodzionkę, który koniecznie musicie wypróbować w swojej kuchni.
Wodzionka – przepis na śląską zupę, który pokochacie
Do przygotowania śląskiej zupy będziemy potrzebować:
Czerstwy chleb (najlepiej żytni) – 3-4 kromki
Masło lub smalec – 2 łyżki
Gorącą wodę – 1 litr
Czosnek – 3 ząbki
Sól
Pieprz
Przygotowanie wodzionki zaczynamy od obrania czosnku i przeciśnięcia go przez praskę. Następnie, w dużym garnku rozpuszczamy wybrany tłuszcz, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy gorącą wodą i przyprawiamy do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy dosłownie chwilę do momentu, aż chleb nieco zmięknie i gotowe. Smacznego!
jeżeli chcemy przygotować wodzionkę w wersji wegetariańskiej to zamiast masła możemy użyć np. oleju rzepakowego. Smak zupy nie będzie odbiegał od tej przygotowanej na maśle, a z pewnością będzie ona mniej kaloryczna i lżejsza.
Wodzionka – śląska zupa. Jej smak tkwi w prostocie
Jak sami możecie się przekonać, prostota śląskiej zupy nie jest jej wadą, a zaletą. Jest to ukłon w stronę tradycji tego regionu, a także lekcja kreatywności i pokory. Dzięki przygotowaniu wodzionki przyczyniamy się też do oszczędzania żywności. Zapewniamy, iż tradycyjny przepis na wodzionkę spełni wasze oczekiwania i zaskoczy was smakiem!
Zobacz też: Patent siostry Anastazji na kiszone ogórki. Tak chrupiących jeszcze nie jadłeś