Skromna zupa ze Śląska, której smak może zaskoczyć. Symbol regionu musi być smaczny

g.pl 3 tygodni temu
Wodzionka zupa to regionalne śląskie danie, które idealnie wpasowuje się w tamtejszą kulturę. Potrawa jest niezwykle oszczędna, a przy tym pożywna i smaczna. Przez wiele lat wodzionka była podstawowym posiłkiem, który gościł na stołach w śląskich domach. Jednak dziś wodzionka stała się niezwykle popularna za sprawą rosnącego zainteresowania kuchnią regionalną.
jeżeli zastanawiasz się, skąd pochodzi zupa wodzianka, to odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta. Potrawa ta narodziła się na Śląsku, gdzie była przygotowywana w chłodniejsze dni. Nieustannie gościła na stołach w domach górników oraz rolników. Mieszkańcy Śląska przygotowywali wodziankę ze składników, które były akurat dostępne, np. z czerstwego chleba i tłuszczu. Dziś wodzionka zupa jest uznawana za jeden z symboli regionalnej śląskiej kuchni.


REKLAMA


Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę


Wodzionka – zupa śląska, która stała się symbolem regionu
Nie da się ukryć, iż wiele osób po przeczytaniu przepisu na śląską zupę stwierdzi, iż jest ona niezwykle skromna i prosta. Jednak smak wodzionki może was zaskoczyć! Oczywiście warto zadbać o to, aby do przygotowania zupy dysponować składnikami odpowiedniej jakości. Dobry chleb, świeże masło i aromatyczny czosnek to podstawy, aby wodzionka zachwyciła nas swoim smakiem. Wodzionka to potrawa, która udowadnia, iż w kuchni prościej znaczy lepiej. Poniżej podajemy tradycyjny przepis na wodzionkę, który koniecznie musicie wypróbować w swojej kuchni.
Wodzionka – przepis na śląską zupę, który pokochacie
Do przygotowania śląskiej zupy będziemy potrzebować:


Czerstwy chleb (najlepiej żytni) – 3-4 kromki
Masło lub smalec – 2 łyżki
Gorącą wodę – 1 litr
Czosnek – 3 ząbki
Sól
Pieprz


Przygotowanie wodzionki zaczynamy od obrania czosnku i przeciśnięcia go przez praskę. Następnie, w dużym garnku rozpuszczamy wybrany tłuszcz, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy gorącą wodą i przyprawiamy do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy dosłownie chwilę do momentu, aż chleb nieco zmięknie i gotowe. Smacznego!
jeżeli chcemy przygotować wodzionkę w wersji wegetariańskiej to zamiast masła możemy użyć np. oleju rzepakowego. Smak zupy nie będzie odbiegał od tej przygotowanej na maśle, a z pewnością będzie ona mniej kaloryczna i lżejsza.


Wodzionka – śląska zupa. Jej smak tkwi w prostocie
Jak sami możecie się przekonać, prostota śląskiej zupy nie jest jej wadą, a zaletą. Jest to ukłon w stronę tradycji tego regionu, a także lekcja kreatywności i pokory. Dzięki przygotowaniu wodzionki przyczyniamy się też do oszczędzania żywności. Zapewniamy, iż tradycyjny przepis na wodzionkę spełni wasze oczekiwania i zaskoczy was smakiem!
Zobacz też: Patent siostry Anastazji na kiszone ogórki. Tak chrupiących jeszcze nie jadłeś
Idź do oryginalnego materiału