Co to jest imazalil i gdzie go możemy znaleźć?
Wbrew pozorom imazalil nie jest środkiem nowym i do tej pory nieznanym. To po prostu fungicyd, czyli środek grzybobójczy. Jego zadaniem jest ograniczenie rozwoju pleśni, zablokowanie zarażania się nią przez owoce. Właśnie dlatego znajduje się on na skórce cytryny. Co ciekawe, został on sklasyfikowany jako "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi", co oznacza, iż jego spożycie w dużych ilościach może prowadzić do rozwoju nowotworów. Dawka toksyczna dla mężczyzny o wadze 70 kg wynosi 333 jednostki. Nie oznacza to również, iż trzeba się obawiać jedzenia cytryn. Wystarczy odpowiednio z nimi postępować.
Sprawdź również: Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę
Jak pozbyć się toksycznej substancji ze skórki cytryn?
Po zakupie cytryn warto sprawdzić na metce czy zastosowano na nich imazalil. jeżeli tak, musimy się go pozbyć. W tym celu możemy wykorzystać dwie ścieżki. Pierwsza z nich to umycie cytrusów (imazalil stosowany jest również w pomarańczach czy grejpfrutach) szczoteczką z użyciem płynu do naczyń. Na końcu można także sparzyć je wrzątkiem. jeżeli potrzebujemy skórkę z cytryny (np. do ciasta), warto wybrać drugą opcję. W pierwszej kolejności opłuczmy owoce w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym, a następnie płuczemy drugi raz w roztworze z sody oczyszczonej. W ten sposób usuniemy pestycydy oraz konserwanty, a także zminimalizujemy praktycznie do zera spożycie toksyn.
Zobacz też:
To najzdrowsze grzyby. Dietetycy zalecają jeść regularnie, a mało kto je zbiera
Kaloryfer jest ciepły na górze i zimny na dole? Postępuj w ten sposób
Wrzuć to do zbiornika w toalecie. Będzie pachnieć i razić bielą po oczach