Samo grillowanie ryby nie jest trudne, ale wymaga delikatności. najważniejsze jest grillowanie na średnim, stabilnym ogniu, na dobrze rozgrzanym i lekko natłuszczonym ruszcie, co zapobiegnie przywieraniu delikatnego mięsa. Ważna zasada: rybę obracamy tylko raz! Najlepiej użyć do tego szerokiej łopatki, by uniknąć jej rozpadnięcia. Czas pieczenia zależy od grubości – orientacyjnie przyjmuje się 3-4 minuty na każdy centymetr grubości z
Sezon na grilla: a może zamiast mięsa lepsza ryba?
Samo grillowanie ryby nie jest trudne, ale wymaga delikatności. najważniejsze jest grillowanie na średnim, stabilnym ogniu, na dobrze rozgrzanym i lekko natłuszczonym ruszcie, co zapobiegnie przywieraniu delikatnego mięsa. Ważna zasada: rybę obracamy tylko raz! Najlepiej użyć do tego szerokiej łopatki, by uniknąć jej rozpadnięcia. Czas pieczenia zależy od grubości – orientacyjnie przyjmuje się 3-4 minuty na każdy centymetr grubości z