Dostęp do świeżych warzyw i owoców sprawia, iż mamy większą ochotę na gotowanie. Sezonowe produkty mają najlepszy smak i skrywają w sobie moc witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego stanowi świetną bazę do stworzenia pysznej letniej przekąski na kanapkę lub szybkiego obiadu na kilka dni.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Jak zrobić pasztet z cukinii? Dlaczego warto wprowadzić tę przekąskę do swojego jadłospisu?
Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić pasztet z cukinii, warto chociaż pokrótce wspomnieć o tym, dlaczego warto zadbać o to, aby to drogocenne warzywo znalazło się w naszej diecie. Powodów jest wiele:
cukinia jest powszechnie dostępna w sklepach spożywczych, a jeżeli prowadzimy przydomowy ogródek, to warzywo możemy wyhodować samodzielnie - uprawa jest bardzo prosta i niewymagająca
w cukinii znajdziemy wiele witamin i minerałów. Są to m.in. witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, potas i magnez
warzywo jest bogate także w błonnik, który odpowiada za wiele aspektów związanych z pracą układu trawiennego człowieka
cukinia ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można spożywać ją zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Świetnie nadaje się także do przygotowania domowych słodkości, np. dżemów
Przepis na pasztet z cukinii krok po kroku. Lista składników i instrukcja
Skoro znamy już szeroki wachlarz zalet spożywania warzywa, pora poznać banalnie prosty przepis na pasztet z cukinii. Pierwszy etap prac to przygotowanie składników. Będą potrzebne:
800 g młodej cukinii (ok. 3-4 sztuki)
2 duże marchewki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 jajka
120 g kaszy manny (może być bułka tarta)
80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 pęczek świeżej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Odcedzamy
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa: cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Marchewkę ścieramy na tarce
Do miski z cukinią dodajemy marchewkę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, olej, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą, drobno posiekaną natkę z pietruszki i przyprawy
Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy przez ok. 50-60 minut (do momentu, aż wierzch stanie się rumiany)
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę