Sernik na zimno z mascarpone

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach, zatopiony w galaretce. Pyszne ciasto bez pieczenia, które błyskawicznie przygotujesz. Sernik możesz oczywiście wykonać z dowolnymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, ananasem …

Wyjątkowo proste ciasto tylko 8 składników i przede wszystkim brak potrzeby włączania piekarnika. Aż trudno uwierzyć, iż z kilku składników można przygotować taki nieziemski deser. Sernik jest pyszny, niesamowicie kremowy, słodki i lekki jak chmurka. Smakuje każdemu bez wyjątku o każdej porze roku.
Sernik w 100g ma około 335 kcal.

Składniki na sernik z mascarpone

Podane składniki na tortownicę o średnicy około 24 cm.

Spód:

250 g herbatników
100 g masła

Masa serowa:

500 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
1 biała czekolada

Góra:

galaretka

Sposób wykonania sernika na zimno z mascarpone

Przygotowanie tego pysznego deseru zaczynam od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia. Następnie dzięki blendera rozkruszam 250g herbatników. 100 g masła roztapiam w rondelku na bardzo małym ogniu, a następnie wlewam do herbatników i mieszam.

Powstałą masą wylepiam spód tortownicy: oczywiście wyrównuję i dociskam. Na czas przygotowywania masy serowej i galaretki, wkładam do lodówki.

Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, choć standardowo daję odrobinę mniej wody (o około pół szklanki), jest ona wówczas sztywniejsza i bardziej stabilna przy krojeniu ciasta. Rozmieszaną galaretkę odstawiam do wystudzenia.

Żelatynę zalewam połową szklanki wrzątku i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia.

Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miskę umieszczam w garnku z gotującą się wodą, wkruszam czekoladę i mieszam do rozpuszczenia).

Mocno schłodzoną śmietankę 30% wlewam do wysokiej miski. Dodaję cukier puder i mascarpone.

Ubijam na sztywną masę, dodaję żelatynę oraz białą czekoladę. Ponownie miksuję do wymieszania się składników.

Gotową masę wykładam na przygotowany spód z herbatników. Na wierzch ciasta wylewam tężejącą galaretkę. Ciasto robię w zimę bez owoców na wierzchu. W tym momencie latem możesz oczywiście dodać dowolne, ulubione owoce.

Na zdjęciu masa mascarpone wyłożona na herbatnikowym spodzie.
Na zdjęciu ostatnia warstwa sernika na zimno: wylana tężejąca galaretka.

Sernik na zimno z mascarpone wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

PS. Możesz oczywiście dodać dowolne, ulubione owoce: maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, ananas. Ważne by były świeże, gdyż mrożone mogą puszczać sok. Zimową porą możesz użyć owoców granatu. Możesz wykorzystać galaretki o dowolnym smaku i kolorze. Zamiast w tortownicy możesz także podać sernik w pucharkach, świetnie wygląda.

Pyszny i przede wszystkim prosty deser! Jestem pewna, iż z pewnością na jednym kawałku się nie skończy.


Zobacz także:

Sernik na zimno z mascarpone i wiśniami

Malinowa chmurka na dużą blachę

Idź do oryginalnego materiału