
Mimoza to wielobarwna, różnorodna i pyszna sałatka warstwowa z jajkami, ziemniakami i tuńczykiem. Sprawdzi się świetnie co dzień i od święta. Warto ją przygotować na Wielkanoc. Będzie przebojem na stole, po który każdy będzie sięgać entuzjastycznie. Oto sprawdzony przepis na sałatkę Mimoza.
Sałatka Mimoza tak smakowicie wygląda, iż aż szkoda niszczyć jej zewnętrzną formę, zatapiając w środku łyżkę. Kompozycja składa się ze składników uwielbianych przez każdego łasucha. Jest sycąca, bogata w smaku i łatwa do zrobienia. Będziesz szukać okazji, by ją przygotować.
Przepis na warstwową sałatkę Mimoza
Lista niezbędnych składników:
» 3 jajka,
» 3 ugotowane ziemniaki,
» 1 nieduża cebula,
» 2 marchewki,
» 150 g jogurtu naturalnego lub majonezu
» 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
» czarny pieprz i sól do smaku,
» 100 g startego żółtego sera,
» szczypiorek do ozdoby.
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Marchewki i ziemniaki też ugotuj. Gdy będą miękkie, odcedź je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jajka obierz, a potem oddziel białka od żółtek. Białka rozdrobnij na tarce, a żółtka rozgnieć. Cebulę posiekaj. Rybę również posiekaj, ale wcześniej odsącz ją z płynu.
W przezroczystym naczyniu umieszczaj wszystkie przygotowane składniki. Na dnie ułóż kartofle i posmaruj je jogurtem (lub majonezem), a potem przykryj rybą. Na nią połóż cebulę i starte białka. Kolejna warstwa składa się z marchewki. jeżeli używasz sera, to teraz możesz go rozrzucić na całej powierzchni. Poszczególne warstwy lekko oprósz pieprzem i solą. Sałatkę posmaruj delikatnie jogurtem i rozłóż żółtka. Umieść ją w chłodziarce na ok. 2,5 godz. Serwuj ozdobioną szczypiorkiem.