Pietruszka jest jednym z tych warzyw, którymi warto delektować się przez cały rok. Powinieneś posadzić ją (np. w doniczce na parapecie), aby móc po nią sięgać jak najczęściej. To ważne zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, kiedy świeżych warzyw dostępnych w naszym umiarkowanym klimacie jest jak na lekarstwo.
Możesz dodawać ją do zup, sałatek i dań obiadowych, albo pić codziennie 1 garnuszek naparu z tego warzywa. To pomoże ci zadbać o linie i zachować organizm w dobrej kondycji. jeżeli wciąż nie wiesz, jak cenne są adekwatności pietruszki, poniżej znajdziesz kilka cennych informacji na temat tego skarbu natury.
Może cię zainteresować: Zacznij odkurzać dom rolką po papierze toaletowym. Będzie czystszy, niż u sąsiadek
Dlaczego warto jeść pietruszkę? Ma więcej witaminy C od cytryny
Pietruszka (z łac. Petroselinum sativum) jest bardzo zdrowa. Chociaż niektórym trudno w to uwierzyć, zawiera więcej witaminy C od cytrusów tj. cytryna (w 100 g tego pospolitego warzywa jest jej aż 160-170 mg).
Pozytywnie wpływa więc na odporność, a to dopiero początek cennych składników odżywczych, jakie znajdziesz w jej składzie. Jest tam także m.in. beta-karoten, który pomaga chronić komórki. Są również błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń czy flawonoidy.
Czy znasz cenne adekwatności pietruszki. Wspomaga pracę jelit i spalanie tłuszczu
Pietruszka ma działanie antybakteryjne i rozkurczowe. Okazuje się pomocna przy problemach z pęcherzem, jelitami, układem trawiennym i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspomaga spalanie tłuszczu, a w niewielkim stopniu łagodzi także bóle miesiączkowe.
Pietruszka wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera układ krążenia. Może także pozytywnie wpływać na pamięć, koncentrację czy stan skóry. Ponadto jej żucie zaleca się osobom, które z różnych przyczyn mają problem z nieświeżym oddechem.
Czytaj również: Rozłóż to na podłodze, a zapomnisz o myszach. Same wyniosą się z twojego domu
Jak przygotować napar z pietruszki? Pij go codziennie, a efekty cię zadowolą
Zastosowań pietruszki w kuchni jest cała masa. zwykle dodawana jest ona do zup, sałatek czy dań mięsnych. Może jednak być także spożywana w formie płynnej pod postacią naparu, który korzystnie wpływa na organizm (m.in. na jelita).
Aby przygotować pietruszkowy napar, potrzebujesz m.in. 25g korzenia pietruszki. Zatrzyj go na tarce i zalewaj 200 ml wrzątku. Poczekaj, aż się zaparzy, odcedź i zmiksuj wraz z połową pęczka natki. Pij każdego dnia.
Zobacz też:
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach
Te witaminy opóźniają starzenie się organizmu. Seniorzy powinny przyjmować regularnie
To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem