Lato coraz bliżej, a to oznacza liczne spotkania z rodziną i znajomymi. prawdopodobnie wielu z nas zacznie organizować regularnie grille lub inne imprezy, dlatego warto przygotować sobie w zanadrzu kilka przepisów, którymi moglibyśmy zaskoczyć gości. Jednym z najlepszych jest pyszna sałatka gyros. Bogactwo składników i połączenie smaków sprawia, iż trudno jej się oprzeć. Jak ją przygotować?
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Czym można zaskoczyć gości na grillu? Ta sałatka zrobi na nich wrażenie
Nie bez powodu sałatka gyros jest jedną z najpopularniejszych, jakie można zaserwować na imprezie. Jej sekretem są poszczególne warstwy i choć każda z nich wydaje się inna, to razem tworzą spójną i bardzo smaczną całość. Trzeba przyznać, iż przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, jednak dla końcowego efektu zdecydowanie warto go poświęcić.
Zobacz też: Ciasto z truskawkami i kruszonką jak u babci. Jest słodkie, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu
Jakie są warstwy sałatki gyros? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki gyros, to:
700 gramów piersi z kurczaka,
150 gramów ogórków konserwowych,
mała czerwona cebula,
150 gramów kapusty pekińskiej,
150 gramów pomidorów koktajlowych,
150 gramów ogórka świeżego,
puszka kukurydzy,
duża papryka,
2 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
2 małe ząbki czosnku,
3 łyżki soku z cytryny,
łyżka siekanego koperku,
przyprawa gyros,
sól i pieprz,
olej do smażenia.
Co po kolei w sałatce gyros? Przepis krok po kroku:
Na początek myjemy i oczyszczamy kurczaka. Osuszone mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy mieszanką do gyrosa i smażymy na oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do ostudzenia.
Gdy kurczak stygnie, zabieramy się za warzywa. Kapustę szatkujemy na drobno, cebulę kroimy w piórka, ogórki i paprykę w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Z kolei puszkę kukurydzy odsączamy z zalewy.
Teraz pora na sos. Do miski wlewamy jogurt, majonez, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, układamy z nich warstwy. Dno naczynia smarujemy cienką warstwą sosu i wykładamy kurczaka. Następnie dodajemy ogórki konserwowe, kukurydzę, ponownie sos, następnie paprykę, świeże ogórki, cebulę, pomidorki i na koniec ostatnią warstwę sosu. Całość posypujemy poszatkowaną kapustą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.