Ryba na grilla. Poznaj przepisy, którymi zaskoczysz siebie i gości

metropoliabydgoska.pl 1 tydzień temu

Sezon grillowy rozpoczęty! Ciepłe majowe dni zachęcają do tego, by spędzić czas na świeżym powietrzu i przygotować nieco inne niż zwykle dania na obiad czy kolację. Warto postawić na rybę, która jest idealnym uzupełnieniem menu na każde spotkanie i alternatywą dla ciężkostrawnych, tłustych mięs. Sprawdź, do jakich ciekawych potraw możesz ją wykorzystać.

Tradycyjne grillowanie w gronie rodziny lub znajomych przeważnie kojarzy się z karkówką, boczkiem czy kiełbasą. Wiele osób wybiera też warzywa, które przy pieczeniu zyskują dodatkowe walory smakowe. A co z rybami?

Lekkie danie na grilla? Z rybą to możliwe!

Wprowadzenie do grillowego menu ryb jest sposobem na zapewnienie sobie i swoim bliskim zdrowych i lekkich dań. To produkty bogate w różne cenne składniki odżywcze, jak kwasy omega-3 czy witaminy i minerały. Ryby są także źródłem łatwo przyswajalnego białka, którego spożycie nie powoduje uczucia ciężkości. Wybierając je na grilla, unikniemy zatem niestrawności często pojawiającej się po zbyt tłustych potrawach.

Praktycznym aspektem wyboru ryby na grilla jest możliwość szybkiego przygotowania. Nie trzeba pamiętać o jej marynowaniu na kilka godzin czy choćby dobę przed spotkaniem. Mięso ryb jest bardzo delikatne, więc często wystarczy je lekko przyprawić tuż przed obróbką termiczną. Odrobina cytryny, masła i ulubionych ziół już wystarczy.

Jaka ryba na grilla?

Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartym mięsie, które nie będą rozpadać się przy obracaniu. Dobrze sprawdzą się m.in. łosoś czy dorsz czarny dostępny w ofercie marki ABRAMCZYK. Ryby o delikatniejszym mięsie też oczywiście można grillować, ale warto wtedy owinąć je w folię aluminiową zamiast ułożenia na tacce czy bezpośrednio na ruszcie.

Ryba na grilla powinna być dobrze osuszona tuż przed pieczeniem. Może być przygotowywana w całości lub podzielona na filety i od tego zależy czas jej grillowania, który przeważnie wynosi kilkanaście minut.

Trzy proste przepisy

Przygotowanie ryby na grilla nie musi być wyzwaniem! Z pomocą przychodzi rodzinna firma ABRAMCZYK, która nie tylko ma w swojej ofercie przeróżne ryby i owoce morza, ale także podaje przepisy na ich wykorzystanie. Poznaj trzy proste sposoby na szybkie i smaczne grillowane ryby.

Grillowane steki z polędwicy z dorsza czarnego z ananasową salsą

Wyjątkowa ryba z dodatkiem egzotycznego owocu to propozycja przywołująca na myśl iście wakacyjny klimat.

Składniki:
– ryba:
dorsz czarny XXL ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i przyprawy: 1/3 ananasa, 1 garść pomidorków koktajlowych, 1 garść posiekanej pietruszki lub kolendry, 1 szalotka, 1/2 limonki, cukier, sól
– pozostałe składniki: 5 łyżek oliwy,

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:


Grillowany łosoś pacyficzny z kokosowym sambalem

Połączenie kokosa i ryby to coś, czego wprost trzeba spróbować! W tym przepisie ten dodatek do ryby jest przygotowywany w formie pasty inspirowanej kuchnią indonezyjską.

Składniki:
– ryba:
dziki łosoś pacyficzny ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i przyprawy: 1 papryczka chili, 1 szalotka, 1/2 limonki, 2 ząbki czosnku, szczypa soli i cukru kokosowego
– pozostałe składniki: 5 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżeczka oleju sezamowego, olej do nasmarowania ryby

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:


Grillowana miruna nowozelandzka z potrójnie czosnkowym masłem

To danie rozpływa się w ustach, a czosnek w połączeniu z masłem i ziołami nadaje mirunie wyjątkowego smaku. Propozycja szybkiej potrawy na weekendowe grillowanie.

Składniki:
– ryba:
opakowanie miruny nowozelandzkiej filetu bez skóry ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i przyprawy: 1,5 główki czosnku, 2 łyżeczki czosnku suszonego, 1 pęczek natki pietruszki, sól
– pozostałe składniki: 60g miękkiego masła, 2 łyżki oliwy

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:


To tylko kilka pomysłów na lekkie dania, dzięki którym grillowanie nabierze niepowtarzalnego smaku. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz TUTAJ

ZOBACZ TEŻ: 5 ryb mrożonych, które warto jeść na co dzień

Idź do oryginalnego materiału