Roladki z indyka z żurawiną, camembertem i szynką parmeńską

masteofficial.com 3 dni temu

Indyk to nie jest najłatwiejszy kawałek mięsa. Wymaga chwili uwagi i dobrego przygotowania, bo w przeciwnym razie może wyjść suchy i nijaki. Ale… kiedy już poznasz ten przepis – zrozumiesz, iż indyk może być naprawdę soczysty, delikatny i pełen smaku. A w połączeniu z żurawiną, camembertem i szynką parmeńską – staje się wyjątkowym daniem, które robi wrażenie zarówno na co dzień, jak i od święta.

Z dobrego serca polecam Ci miejsce, z którego sama zamawiam mięso drobiowe – internetowy sklep Ekomięsny – kliknij tutaj. To właśnie tam sięgam po czarnego indyka (ale i kurczaka) , który ma zupełnie inną jakość niż standardowy – jest bardziej kruchy i delikatny. Z kodem MASTE otrzymujesz 10% rabatu na pierwsze zamówienie.

Co więcej – to przepis, który wybraliście w ostatniej ankiecie. Cieszę się, iż mogę go dla Was przygotować i pokazać, iż indyk wcale nie musi być nudny.

@maste_official

Dokładny przepis na masteofficial.com ••• A w prezencie mam dla Ciebie kod! Na hasło: MASTE otrzymujesz ode mnie 10% rabatu do internetowego sklepu z ekologicznym mięsem @ekomiesny.pl ••• Daj znać, jaki kolejny przepis chcesz zobaczyć w moim wykonaniu ••• Wasza Marcysia! #reklama #indyk #obiad #lekcjegotowania #pomyslnaobiad

♬ A positive and hopeful epic(1417471) – zomap

Składniki na indyka z żurawiną, camembertem i szynką parmeńską:

  • 500g filetu z indyka
  • 4 łyżeczki żurawiny z całymi owocami
  • 8 plasterków sera camembert – po dwa na jedną roladkę
  • 8 plasterków szynki parmeńskie – po dwa na jedną roladkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
    Przyprawy: chilli z płatkach, sól oraz pieprz

Sposób przygotowania indyka z żurawiną, camembertem i szynką parmeńską:

  • Indyka przekrój wzdłuż tak, aby powstały dwa cienkie filety.
  • Następnie delikatnie rozbij je rpzy pomocy tłuczka.
  • Dopraw z dwóch stron obficie solą, pieprzem i odrobiną płatków chilli.
  • Następnie posmaruj mięso żurawiną, ułóż plasterki camemberta i zwiń tworząc roladki.
  • Owiń mięso szynką parmeńską.
  • Naczynie żaroodporne skrop delikatnie oliwą i posmaruj masłem – ono nada więcej smaku.
  • Ułóż roladki na dnie naczynia i skrop je ponownie oliwą.
  • Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.

Podawaj z lekką sałatką z kaszą bulgur, domowym winegretem i owocami.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału