Od początku 2025 roku obowiązują nowe zasady znakowania owoców i warzyw w sklepach. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje o zakazie stosowania marketingowych określeń jakości oraz wprowadza obowiązek szczegółowego oznaczania kraju pochodzenia produktów.
Fot. Shutterstock / Warszawa w Pigułce
Obowiązkowe informacje o pochodzeniu
Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej nakłada na sprzedawców obowiązek znakowania bananów państwem pochodzenia. Kupując te owoce, klienci będą wiedzieć, czy zostały sprowadzone z Kolumbii, Ekwadoru czy innego rejonu świata. Jak wyjaśnia IJHARS, wymóg dotyczy świeżych bananów dojrzewających, dostępnych w sprzedaży detalicznej.
Zakaz wprowadzających w błąd oznaczeń
Zgodnie z nowymi przepisami niedozwolone jest stosowanie określeń takich jak 'znak super jakości’, 'najwyższa jakość’, 'premium’ i podobnych sformułowań, które nie są określeniem rzeczywistej jakości produktu. Dozwolone jest jedynie oznakowanie oficjalnymi klasami jakości (ekstra, I, II) dla produktów objętych szczegółowymi normami handlowymi.
Szczegółowe wymogi oznakowania
Nowe przepisy wprowadzają precyzyjne zasady znakowania. W przypadku bananów sprzedawanych luzem wymagane jest podanie nazwy żywności (w tym odmiany), pełnej nazwy państwa pochodzenia oraz nazwy producenta. Produkty pakowane muszą dodatkowo zawierać informacje o masie netto i kod identyfikacyjny.
Zmiany dotyczą również innych owoców i warzyw oraz niektórych przetworów. Na etykietach lub opakowaniach muszą znaleźć się informacje o nazwie i adresie pakującego lub wysyłającego, a także szczegółowe dane o klasie jakości czy wielkości produktu.