​Przygotuj ziemniaki po turecku. Wszyscy będą chcieli je jeść na śniadanie, obiad i kolację

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Jeśli jesteście fanami ziemniaków, bądź lubicie eksperymentować w kuchni, ten przepis jest idealny dla was. Choć nazwa jednoznacznie kojarzy się z krajem położonym nad Bosforem, to znana jest także w kuchni bałkańskiej. Poznaj przepis na kumpiry, w których zakochają się wszyscy — od domowników, przez przyjaciół, po znajomych z pracy.

Składniki na kumpiry

Podstawą tego dania są oczywiście ziemniaki. Ten przepis jest dla dwóch osób, ale możesz go odpowiednio modyfikować, jeżeli chcesz przygotować ich więcej. Pamiętaj, by wybrać naprawdę duże bulwy. W Turcji zwykle jeden ziemniak, z którego przygotowuje się tę potrawę, waży przynajmniej pół kilograma. Do przyrządzenia dwóch porcji kumpirów będzie ci potrzebna:

  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku.

Możesz także przygotować kupiry w wersji wegetariańskiej. Wystarczy, iż zastąpisz kiełbasę chorizo taką samą ilością tofu. W takim przypadku potrzebna będzie jeszcze oliwa z oliwek oraz sos sojowy.

Sprawdź również: Ta ryba ma mnóstwo białka i wspomaga odporność. Seniorzy powinni jeść regularnie

Kumpiry sposób przygotowania

Ziemniaki umyj i wyszoruj. Następnie ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie, przelej zimną wodą, przetnij na pół i wydrąż. Czas na przygotowanie farszu. Cebulę, czerwoną paprykę, kiełbasę chorizo i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć wszystkie składniki na patelnię i podsmaż do zarumienienia. Na patelnię dorzuć miąższ wydrążony z ziemniaka i przemieszaj. Farsz przełóż do ziemniaków, posyp je startym żółtym serem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiecz maksymalnie przez 10 minut, aż ser się przyrumieni.

Sprawdź również: Najlepsza przekąska na karnawałową zabawę. Wystarczy jajko i 4 dodatki

Kumpiry w wersji wegetariańskiej na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Dosyp pokruszonego tofu i polej całość sosem sojowym. Chwilę podsmażaj. Dalej postępuj tak samo, jak wyżej — połącz z miąższem ziemniaka, przełóż farsz, posyp startym serem i zapiecz. Ziemniaki po turecku podawaj z ulubionymi sosami. Świetnie do kumpirów sprawdzi się salsa pomidorowa lub sos chrzanowy bądź czosnkowy. Smacznego!

Zobacz też:

Drożdżowe racuchy z przepisu mojej babci. Zrób, by przypomnieć sobie smak dzieciństwa

Jesteś na diecie w trakcie karnawału? Zrób sobie fit pączki

Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje

Idź do oryginalnego materiału