Pożegnaj rdzę. Wykorzystaj sól i cytrynę
Żeliwne garnki lub patelnie często są podatne na powstawanie rdzy. Na szczęście, w wielu przypadkach pomarańczowy nalot pojawiający się na metalowych elementach dość łatwo jest zlikwidować. Trzeba jedynie wykorzystać dwa popularne produkty, który prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchennej szafce. Mowa o soli i cytrynie.
Na początek wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego taką ilość soli, aby powstała mieszanka o dość gęstej konsystencji (najlepiej takiej jak kisiel). Nałóż papkę na elementy zaatakowane przez korozję (na przykład żeliwną patelnię, blaszkę do pieczenia czy zardzewiałą baterię kuchenną) i pozostaw ją na około 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy zetrzeć pastę dzięki gąbki i ciepłej wody. Rdza powinna zniknąć.
Jeśli chcemy odrdzewić mniejsze elementy, możemy przygotować nieco inny wariant rzeczonego specyfiku. Potrzebujemy wówczas nieco więcej soku z cytryny, do którego dodajemy mniej soli (konsystencja kisielu nie będzie w tym przypadku potrzebna). W ten sposób uzyskujemy płyn, do którego należy wrzucić zardzewiały element. Po około 3-4 godzinach po rdzy nie powinno być śladu.
W obydwóch przypadkach należy zachować ostrożność, jeżeli ma się jakiekolwiek rany na dłoniach. W takiej sytuacji kontakt ze specyfikiem mógłby być bolesny.
Domowe sposoby na rdzę. Skorzystaj z sody oczyszczonej
Istnieją również inne warte uwagi sposoby na poradzenie sobie z rdzą. Jednym z nich okazuje się wykorzystanie sody oczyszczonej. Środek wystarczy zmieszać z niewielką ilością wody, by uzyskać preparat przypominający pastę. Potem należy nanieść go na zardzewiałe części i pozostawić na około 1-2 godziny. Po tym czasie całość należy wyszorować dzięki gąbki.
Oczywiście, o ile element jest znacząco zardzewiały, to domowe sposoby mogą nie wystarczyć. W takim przypadku konieczne może okazać się użycie specjalistycznych środków czyszczących.
Zobacz też:
Nie wyrzucaj. Te resztki po śniadaniu usuwają tłuste plamy lepiej niż wybielacz
Wrzuć to do odkurzacza. Oprócz czystych podłóg zyskasz piękny zapach
Co ile godzin jeść kolejne posiłki? Dietetyk wyjaśnia