Placek z wiśniami – przepis na sezonowy deser
Liczba porcji: dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut chłodzenia ciasta.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 50 g cukru,
- 150 g zimnego masła,
- 60 ml zimnej wody.
Nadzienie wiśniowe:
- 700 g wiśni,
- 100 g cukru,
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 20 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Jak zrobić placek z wiśniami?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną należy przesiać, a następnie dosypać szczyptę soli. Oba składniki należy dokładnie wymieszać razem z cukrem kryształem.
- Do suchych składników należy dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki. Do takiej masy trzeba dodać zimną wodę i połączyć w zwarte kruche ciasto.
- Następnie należy podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie należy drylowane wiśnie włożyć do szerokiej patelni o grubym dnie i zasypać cukrem.
- Wiśnie należy smażyć tak długo, aż sok zgęstnieje do postaci syropu. W trakcie smażenia należy dodawać pokrojone masło.
- Nadzienie do wiśni trzeba odstawić do wystudzenia. Owoce należy doprawić sokiem i skórką z cytryny razem z ekstraktem waniliowym.
- Piekarnik należy rozgrzać do 220° Celsjusza z opcją grzania góra – dół.
- Schłodzone ciasto na placek z wiśniami należy cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i ułożyć w formie do pieczenia tarty lub ceramicznym naczyniu.
- Nadzienie wiśniowe należy wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzchu można ułożyć kratkę z cienkich pasków ciasta.
- Ciasto z wiśniami należy piec przez 20 – 30 minut aż ciasto będzie rumiane.
Czytaj także:
Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami
Siostra Anastazja Pustelnik to ekspertka w dziedzinie domowego gotowania. Jej ciasta i desery to prawdziwe rarytasy. Przed świętami szczególnie polecamy sernik wiśniowy, który świetnie smakuje do…
Sposób podania ciasta wiśniowego
Domowy placek z wiśniami można podawać z kulką lodów waniliowych. Własnoręcznie robione nadzienie wiśniowe można urozmaicić dodatkiem uprażonych płatków migdałowych albo ekstraktu migdałowego. Fani wyrazistych aromatów przypraw mogą dopełnić farsz szczyptą kardamonu i cynamonu. Dzięki temu zabiegowi wypiek będzie jeszcze smaczniejszy.
Tarta z wiśniami ze słoika
Poza sezonem na wiśnie można wykorzystać owoce z kompotu. Nadzienie przyrządzamy identycznie jak ze świeżych owoców. Nie dodajemy mąki, aby nie powstawał gęsty kisiel. o ile chcecie uzyskać bardziej karmelowy smak, zamiast białego cukru kryształu możecie sięgnąć po cukier trzcinowy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: