Mrożenie sera. Przepis na kulinarną katastrofę? Ekspertka rozwiewa wątpliwości raz na zawsze

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Podobnie jak większość produktów spożywczych, ser najlepiej spożywać na świeżo. jeżeli jednak chcesz ograniczyć ilość odpadów i zaoszczędzić, nasuwa się pytanie: czy można go zamrozić? Odpowiedź nie jest jednoznaczna.
Ser żółty to jeden z produktów, po który co rusz sięgamy, przygotowując wiele posiłków i przekąsek. Czasami zdarza się, iż kupiliśmy go za dużo lub wyjeżdżamy w wakacyjną podróż, a nie chcemy, żeby się zmarnował i poszedł do śmieci razem z naszymi pieniędzmi. Niezależnie od przyczyny, pytanie o to, czy można zamrozić ser, w świecie kulinarnym powraca niczym bumerang. Swoją opinią w tym temacie podzieliła się na łamach serwisu goodhousekeeping.com Kate Merker, ekspertka ds. żywności.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam gofry lepsze niż z nadmorskiej budki. Chrupiące i maślane


Czy można zamrażać ser żółty? Tak, ale z pewnym zastrzeżeniem
Według ekspertki mrożenie wyrobów mlecznych jest możliwe, ale nie będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich rodzajów. Najlepiej nadają się do tego celu sery twarde i półtwarde, takie jak: cheddar, parmezan, gouda i emmentaler. Rozwój bakterii zostanie zahamowany, jednak może się to odbić na teksturze, smaku i zapachu. Lepiej więc pozbyć się nadziei, iż po wyjęciu z zamrażalnika, będą gwiazdami deski serów.


Na czarnej liście serów, które nie nadają się do mrożenia, znajdują się te, które mają wysoką zawartość tłuszczu, bardziej kremową konsystencję i łatwiej się topią. Zawarta w nich wilgoć tworzy kryształki lodu, które po rozmrożeniu zmieniają jego pierwotną konsystencję. Mogą się rozwarstwić, stając się ziarniste lub wodniste. Jest to m.in. kozi, brie i camembert.


SeryFot. pixabay.com, Reinhard Thrainer


Jak zamrozić żółty ser? Odpowiednie przygotowanie to podstawa
Aby mrożenie sera przebiegło bez komplikacji, najważniejsze jest podjęcie pewnych kroków przed jego włożeniem do zamrażalnika. - jeżeli planujesz go zetrzeć lub pokroić, rozważ zrobienie tego przed zamrożeniem - doradziła Merker.


Następnie zawiń ser np. z użyciem worka próżniowego lub folii spożywczej i umieść w szczelnym pojemniku. Dzięki temu unikniesz przejęcia przez produkt zapachów innych mrożonek - Najważniejszą rzeczą podczas zamrażania sera jest usunięcie z niego jak największej ilości powietrza - dodała ekspertka. Na koniec upewnij się, iż na opakowaniu widoczna jest data umieszczenia w zamrażarce.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału