Kilka prostych składników, które zwykle masz w domu, możesz w parę chwil przemienić w deser niczym z najlepszej cukierni. Jego podstawą jest budyń i herbatniki, a sercem dojrzałe banany. To szybkie ciasto możesz też dowolnie modyfikować według własnych preferencji lub dostępnych w domu produktów.
Szybkie ciasto, gdy goście za drzwiami
Niezapowiedziani goście za drzwiami, a może nagła chęć na małe co nieco? W obu sytuacjach ten prosty przepis na ciasto bananowe sprawdzi się doskonale. Nie musisz go piec, ubijać ani wygniatać. Kilka składników gwałtownie przemienisz w obłędny deser niczym z najlepszej warszawskiej kawiarni.
W tym przepisie główne skrzypce gra budyń. Ten popularny wśród dzieci deser jest także świetnym składnikiem kremów. Wystarczy połączyć go z masłem i schłodzić w lodówce. Bez ubijania jaj, serka mascarpone czy śmietany uzyskasz idealnie gładki i pyszny krem.
Przeczytaj także: W tym cieście zakochają się nie tylko dzieci. Zrobisz je bez włączania piekarnika
W jaki sposób uniknąć pieczenia spodu do ciasta? To proste - wykorzystaj pokruszone herbatniki. To popularny sposób wykorzystywany w szybkich deserach bez pieczenia. Wypróbuj go także w tym przepisie.
Przepis na szybkie ciasto bananowe
Nie ma co przedłużać, czas przejść do konkretów. Oto prosty i niezawodny przepis na szybkie ciasto bananowe. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- herbatniki - 100 g
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - 2 szkl. Do ugotowania budyniu
- cukier - 2-3 łyżki
- masło - miękkie, 83% - 50 g
- wiórki kokosowe - 2-3 łyżki
- banany - 2 szt.
Jak przygotować szybkie ciasto bananowe? Oto instrukcja krok po kroku.
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją, przelej do miski i przykryj folią spożywczą. Dzięki temu podczas studzenia nie powstanie kożuch.
- Kiedy budyń wystygnie, dodaj do niego miękkie masło i zblenduj na gładką masę.
- Pokrusz herbatniki. Pierwszą warstwę herbatników w foremce dobrze ubij dzięki łyżki.
- Na warstwę herbatników wylej warstwę budyniu, a na niej ułóż pokrojone w plasterki banany.
- Układaj kolejne warstwy deseru do wyczerpania składników.
Gotowe ciasto przełóż do lodówki na minimum 3 h. Dzięki temu masa stężeje, a herbatniki zmiękną. Deser możesz dowolnie modyfikować, zamieniając banany na inne owoce np. maliny czy borówki amerykańskie. Smak budyniu również możesz zmienić na np. śmietankowy. W wersji fit użyj zamiast cukru erytrolu, a zwykłe herbatniki zamień na pełnoziarniste.
Zobacz też:
Ogórki kiszone są miękkie jak gąbka? To znak, iż popełniłeś popularny błąd
Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki
Rosół gwałtownie się psuje? Następnym razem zrób to przed włożeniem go do lodówki