Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym

radiokielce.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym


Jest źródłem pełnowartościowego białka zawierającego ważne aminokwasy i witaminy z grupy B, jest niskokaloryczne i bogate w minerały, takie jak potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor. Mięso drobiowe ma wiele zalet, a wśród nich jest także jego smak. Warto przygotować z niego tak lubiane, także przez dzieci, pulpety.

Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 łyżka kopiasta mąki, 1 szklanka mleka 2%, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania: Mięso z piersi kurczaka zmielić na małych oczkach. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Przepis: Narodowe Centrum Edukacji Źywieniowej.



Idź do oryginalnego materiału