Pomysłów na śniadanie jest wiele, ale jeden z nich szczególnie podbije twoje serce. Mowa o słodkich i rumianych placuszkach twarogowych. Robi się je szybko, a przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty, które znajdziemy w każdym sklepie. Placuszki będą świetne zarówno rano, jak i wieczorem jako lekka kolacja lub w formie przekąski.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Czy placuszki twarogowe są zdrowe? To świetny pomysł na lekkie i pożywne śniadanie
Zwykle twaróg jest używany do przygotowania sernika, jednak to niejedyne jego przeznaczenie. Mało kto wie, iż można zrobić z niego także pyszne i lekkie placuszki. Wystarczy zmieszać go z jajkami, cukrem oraz budyniem i gotowe. Placuszki smaży się szybko, więc w kuchni spędzimy maksymalnie 10 minut. Taki posiłek będzie bardzo pożywny, a przy okazji zdrowy. Kolejną zaletą placuszków jest to, iż można je podawać na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakują z takimi dodatkami jak świeże owoce, słodkie polewy, bita śmietana, czekolada czy masło orzechowe. W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Zobacz też: Przepis na placki ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Będą cienkie i niezwykle chrupiące
Szybkie placuszki serowe w 5 minut. Przygotuj potrzebne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania placków twarogowych, to:
250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego (z chudego placki mogą się rozpadać),
50 gramów cukru,
2 średnie jajka,
opakowanie budyniu śmietankowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
olej do smażenia,
ulubione dodatki.
Jak zrobić puszyste placuszki z twarogiem? Prosty przepis na pożywny posiłek
Na początek rozdrabniamy twaróg dzięki widelca.
Wbijamy do niego jajka i dodajemy cukier, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy mikserem lub blenderem aż do połączenia składników.
Następnie rozgrzewamy patelnię z cienką warstwą tłuszczu i dzięki łyżki nakładamy na nią porcję ciasta.
Placuszki twarogowe smażymy przez około dwie minuty, a gdy zaobserwujemy na cieście bąbelki, przekładamy je na drugą stronę. Później smażymy aż do zarumienienia.
Gotowe placuszki można jeść bez niczego lub podawać z ulubionymi dodatkami.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.