Tradycyjna zupa szczawiowa to smakowity klasyk kuchni polskiej o lekko kwaśnym smaku. Stanowi świetny pomysł na lekki letni obiad, bo jest lekka, pożywna i pełna wartości odżywczych. Główny składnik, czyli szczaw, dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, żelazo oraz błonnik. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy szczaw wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i korzystnie wpływa na trawienie. Szczawiowa to samo zdrowie! Jak ją przygotować?
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Najprostsza zupa szczawiowa - lista składników
choćby najprostsza zupa bazuje na dobrej jakości warzywach, które warto kupić na lokalnym targowisku. Tylko świeże produkty bez chemii zapewnią smak jak za dawnych czasów.
mięso na wywar
200 g świeży szczaw
6 ziemniaków
kawałek selera
kawałek pora
1 duża marchewka
1 pietruszka
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
4 łyżki śmietany 18% do zabielenia
jajka na twardo (jako dodatek)
Zupa szczawiowa przepis krok po kroku
Mięso opłucz, włóż do garnka, a następnie zalej około dwoma litrami zimnej wody.
Doprowadź wywar do wrzenia i zbierz pianę, która zbierze się na powierzchni.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por.
Gotuj wszystko na małym ogniu przez 45-60 minut.
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a następnie wrzuć je do wywaru i gotuj aż zmiękną (czyli około 15 minut).
Szczaw opłucz, osusz i drobno posiekaj, a potem dodaj do zupy i gotuj tak 5-10 minut.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
W kubku wymieszaj kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną.
Wlej tak przygotowaną śmietanę do zupy i całość dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem lekko podgrzej zupę, ale już nie gotuj.
Zupa szczawiowa tradycyjna - jak podawać?
Przepis na zupę szczawiową nie będzie kompletny bez jajek, które idealnie komponują się ze smakiem szczawiu. Przed podaniem zupy jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w równe ćwiartki, a następnie włóż do talerzy i zalej gotową szczawiówką.
Zupa szczawiowa - ile może stać w lodówce?
Każdą świeżo ugotowaną i wystudzoną zupę można trzymać w lodówce. Jednak należy zachować zasadę trzech dni - po tym czasie zupa nie nada się już do zjedzenia. Zupa na mięsie, taka jak szczawiowa, powinna być trzymana choćby krócej.