Kilka tygodni przed świętami w wielu domach unosi się korzenny zapach pierniczków. Tradycyjne przepisy polegają na wcześniejszym wyrobieniu i upieczeniu ciasta, aby to mogło odleżeć się oraz zmięknąć do Bożego Narodzenia. Coraz częściej jednak w internecie można znaleźć ekspresowe warianty, które pozwalają cieszyć się smakiem ciasteczek już tego samego dnia. Dużą popularność zyskała również alternatywa, która nie wymaga pieczenia. Wystarczy włożyć uformowaną masę do lodówki.
REKLAMA
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Pierniczki świąteczne bez pieczenia. To zdrowsza alternatywa tradycyjnego wypieku
Prawdopodobnie kilka osób wyobraża sobie święta bez pierniczków. To nieodłączny element grudniowych celebracji, który umila nam ten chłodny, zimowy czas. O tym, jak przygotować pyszne ciasteczka w oparciu o tradycyjny przepis - pisaliśmy w jednym z naszych artykułów. Ponieważ nie każdy ma czas i przestrzeń na przygotowywanie korzennych ludzików i gwiazdeczek, przedstawiamy tym razem alternatywną recepturę. Przepis ten z całą pewnością przypadnie do gustu osobom, które chcą ograniczyć słodycze oraz gluten.
Zobacz też: Beza, która nie potrzebuje jajek. Ten deser powstaje z czegoś, co zwykle trafia do zlewu
Do przygotowania pierniczków, których nie trzeba piec w piekarniku, potrzebujesz:
50 g mąki migdałowej,
15 g mąki kokosowe,
150 g daktyli,
25 g kakao,
2 płaskie łyżeczki masła orzechowego,
10 g przyprawy do piernika,
gorzką czekoladę (70 proc. kakao).
Pierniki - przepis. Ciasteczkami można zajadać się już po dwóch godzinach
Przyrządzenie aromatycznych pierniczków zacznij od wrzucenia do blendera obu gatunków mąki, daktyli, kakao, masła orzechowego i przyprawy do piernika. Całość zmiel na gładką masę. o ile ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę masła orzechowego. Do wilgotnej masy wrzuć natomiast szczyptę mąki kokosowej. Następnie przejdź do formowania. Możesz użyć w tym celu specjalnych foremek lub własnoręcznie nadać kształt masie. Gotowe pierniczki polej roztopioną czekoladą. Dla urozmaicenia można również posypać je posiekanymi orzechami włoskimi lub startą skórką pomarańczy. Na końcu włóż je do lodówki na dwie godziny, aby nabrały odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie spróbuj tej nietypowej przekąski i poczęstuj nią najbliższych. Bez wątpienia wasze podniebienia będą zachwycone. To prosty sposób na zaspokojenie ochoty na świąteczne słodkości.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.











