Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Sezon na cynamonki trwa w najlepsze. jeżeli jednak masz już dość tych słodko-korzennych bułeczek drożdżowych, to zrób o niebo lepsze słodkości. Różnica tkwi w nadzieniu - obłędny, pistacjowy krem z dodatkiem malin tworzy połączenie, któremu naprawdę trudno się oprzeć.

Ślimaki drożdżowe można robić z przeróżnymi nadzieniami. Wspaniale smakują bułeczki z cynamonem, którymi zajadamy się jesienią, jednak tym razem skupimy się na tych nadzianych pistacjami. W końcu te małe orzeszki przez cały czas są trendem kulinarnym - królują w deserach, ciastach i kremach, a ich smak podbija serca wielu łasuchów.

Składniki na pistacjanki

Do zrobienia pistacjanek będziesz potrzebować składników typowych dla bułek drożdżowych. Nie obejdzie się bez kremu pistacjowego - możesz kupić go w sklepie lub zrobić samodzielnie z pistacji. Jego słodki smak przełamują natomiast maliny - to najczęściej łączone owoce z takim nadzieniem.

Jakich składników potrzeba do zrobienia pistacjanek?

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 300 g mleka;
  • 80 g masła;
  • 25 g świeżych drożdży;
  • 20 g cukru;
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 200 g kremu pistacjowego;
  • 60 g malin świeżych lub mrożonych;
  • 50 g niesolonych, łuskanych pistacji.

Polewa:

  • 100 g kremu pistacjowego;
  • 100 g mascarpone.

Przepis na pistacjanki

Na początek przygotuj ciasto: podgrzej mleko w rondelku tak, żeby było ciepłe. Dodaj 20 g cukru, masło i drożdże. Całość wymieszaj do połączenia składników i odstaw na 10 minut. Następnie do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, resztę cukru oraz zaczyn.

Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem lub ręką przez 10 minut do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Potem przełóż ją do naczynia wysmarowanego masłem, przykryj ścierką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to przełóż je na blat obsypany mąkę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60x25 cm i o grubości około 5 mm. Posmaruj równomiernie nadzieniem, czyli 200 g kremu pistacjowego i obsyp malinami oraz pokruszonymi pistacjami.

Potem zwiń prostokąt w roladę, zaczynając od najdłuższego boku i pokrój ją na 12 równych kawałków o szerokości około 5 cm. Ułóż je przecięciami do góry w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ścierką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz pistacjanki przez około 20 minut do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.

Na koniec zrób polewę: wymieszaj krem pistacjowy z mascarpone i posmaruj nim ślimaczki. Możesz udekorować je świeżymi malinami oraz pistacjami.

Zobacz też:

Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych

​Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu

Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta

Idź do oryginalnego materiału