Prosty przepis na makaron z truskawkami. Zrobisz go w 15 minut. Będzie smakować jak u babci

g.pl 5 dni temu
Co można zrobić z truskawek na szybko? Te owoce świetnie sprawdzają się w orzeźwiających napojach i lekkich deserach, ale będą też pysznym dodatkiem do pożywnego obiadu. O jakim daniu mowa? Oczywiście o klasycznym makaronie w sosie truskawkowym. Dzieci go uwielbiają.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. To jedne z najsmaczniejszych owoców, jakie rosną w naszym kraju i trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ich smaku. Są słodkie i orzeźwiające, dzięki czemu stanowią idealny składnik wielu dań. Zwykle robi się z nich koktajle lub desery, ale można też przyrządzić z ich dodatkiem smaczny obiad. Doskonałym pomysłem będzie makaron z truskawkami.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników


Jak zrobić dobry makaron z truskawkami? Dzieci uwielbiają to danie
Kluski z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Swego czasu taki obiad był często serwowany w szkołach i przedszkolach, a także robiły go nasze babcie, aby nie zmarnować nadmiaru truskawek z ogródka. Być może to danie łamie wszelkie zasady kuchni włoskiej i nie ma nic wspólnego z prawdziwą pastą, ale w Polsce będzie świetną propozycją na pożywny i smaczny posiłek. Najmłodsi członkowie rodziny z pewnością się ucieszą na widok takiego obiadu, a sam przepis jest bardzo prosty.
Zobacz też: To najlepszy deser na lato. Matteo Brunetti pokazał przepis na pyszne truskawkowe tiramisu


Jaką śmietanę dodać do makaronu z truskawkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania klusek z truskawkami:


250 gramów ulubionego makaronu, na przykład fusilli (świderki) lub farfalle (kokardki),
200 gramów truskawek,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru lub cukru waniliowego,
cynamon,
100 gramów śmietany 18-procentowej.


Jak zrobić sos truskawkowy do makaronu? Prosty przepis krok po kroku


Najpierw rozpuszczamy na rozgrzanej patelni masło i dodajemy do niego odrobinę cukru. Należy ustawić mały ogień, aby nie spalić tłuszczu.
Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy z nich szypułki i kroimy na ćwiartki.
Owoce przekładamy do miski, dodajemy do nich resztę cukru i wszystko blendujemy. Powstałą masę mieszamy później ze śmietaną.
W osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na koniec odcedzamy go z wody.
Ugotowany makaron mieszamy z masłem i nakładamy porcje na talerze. Następnie polewamy wszystko sosem truskawkowym i gotowe. Danie można udekorować świeżymi truskawkami lub innymi dodatkami, na przykład wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału