Prosty przepis na ciasteczka z czekoladą. Zrobisz je w 20 minut. Ze stołu znikają jeszcze szybciej

g.pl 18 godzin temu
Co można zrobić szybkiego na słodko? jeżeli masz ochotę na pyszny deser lub spodziewasz się gości i nie wiesz, co im podać, to ten przepis będzie jak zbawienie. Przygotuj pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami. Wyglądają i pachną bardzo apetycznie, a smak jest obłędny.
Każdego najdzie czasem ochota na coś słodkiego. W sklepach można znaleźć sporo gotowych przekąsek, ale nic nie smakuje tak dobrze jak domowe wypieki, zwłaszcza, gdy mowa o ciepłych ciasteczkach z czekoladą. To doskonały przysmak nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje kilka czasu. Sprawdź, jak je zrobić.


REKLAMA


Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci


Jakie są typowe amerykańskie ciasta? Ten przysmak posmakuje każdemu
Ciastka z czekoladą, znane za granicą jako "chocolate chip cookies", są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie stanowią pyszną i słodką przekąskę. Zaletą takiego deseru jest fakt, iż można go przygotować na kilka różnych sposobów. Najczęściej dodaje się do ciastek kawałki czekolady, ale będą świetnie smakować również z orzechami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Przepis można modyfikować według własnych upodobań.
Zobacz też: Prosty przepis na makaron z truskawkami. Zrobisz go w 15 minut. Będzie smakować jak u babci


ciasteczka z czekoladą (zdj. ilustracyjne) pixabay/dmarr515


Amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Jakie składniki trzeba przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciastek, to:


dwie tabliczki czekolady,
szklanka mąki,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka soli,
kostka miękkiego masła,
dwa jajka w temperaturze pokojowej,
trzy czwarte szklanki cukru,
pół szklanki cukru brązowego,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
szklanka posiekanych orzechów.


Przepis na miękkie ciasteczka z czekoladą. Przygotujesz je w 20 minut


Na początek siekamy czekoladę i orzechy na drobno.
Następnie ucieramy mikserem masło z cukrem zwykłym oraz brązowym. Po chwili dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, cały czas mieszając aż do uzyskania jasnej i gładkiej konsystencji.
Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas ubijając wszystko na niskich obrotach.
Na koniec dodajemy do ciasta czekoladę oraz orzechy i mieszamy wszystko łyżką, aż do połączenia składników.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a następnie wykładamy na nim łyżką porcje ciasta. Ich rozmiar i kształt nie ma znaczenia, jednak należy pamiętać o tym, by między ciastkami zachować kilka centymetrów odstępu. W trakcie pieczenia ciasto zacznie rosnąć i poszczególne porcje mogą zlać się ze sobą.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostudzenia, aby lekko stwardniały i gotowe.


Ciasteczka z czekoladą- zdjęcie ilustracyjne fot. istckphoto.com/Premyuda Yospim


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.`
Idź do oryginalnego materiału