Racuchy to dla wielu osób przysmak z dzieciństwa. Są świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolacje. Co więcej, można je przygotować na kilka sposobów i z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić te smaczne placki na drożdżach lub jogurcie naturalnym.
REKLAMA
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Racuchy drożdżowe z jabłkami: przepis babci. Przepis na racuchy tradycyjne
Racuchy drożdżowe z jabłkami to sycący i smaczny posiłek, który doskonale sprawdza się jako propozycja na śniadanie. Po takim daniu nie poczujesz głodu przez wiele godzin. Składniki, jakich potrzebujesz na rozczyn, to:
40 gramów świeżych drożdży,
150 mililitrów ciepłego mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżeczka cukru.
Składniki do ciasta:
500 gramów mąki pszennej,
250 mililitrów ciepłego mleka,
jajko,
łyżka cukru,
łyżka cukru wanilinowego,
szczypta soli,
600 gramów obranych i pokrojonych w kostkę jabłek.
Przepis na puszyste racuchy z jabłkami:
Najpierw przygotowujemy rozczyn. Do dużego naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Wymieszaj całość i odstaw na około 10 minut, aż rozczyn urośnie.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą, a następnie dodaj mleko, rozczyn, jajko, cukier zwykły i wanilinowy. Wszystkie składniki połącz najpierw dzięki łyżki, a następnie wyrabiaj ciasto ręką do uzyskania jednolitej masy.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dodaj do ciasta pokrojone jabłka i wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Zwilżoną łyżką nabierz porcję ciasta i połóż na patelni, formując przy tym na kształt placuszków. Smaż racuchy na średnim ogniu przez około dwie minuty z każdej strony.
Po usmażeniu przełóż racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe placki można podać z ulubioną konfiturą lub dżemem.
Zobacz też: Placki ziemniaczane po czesku to hit. Te dwa składniki robią całą robotę. Koniecznie musisz spróbować
Racuchy na jogurcie naturalnym. Jak zrobić racuchy?
pozostało jeden sposób na przygotowanie pysznych racuchów. jeżeli nie chcesz czekać na wyrośnięcie drożdży, zrób placki na jogurcie naturalnym. Przygotuj:
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
400 mililitrów jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
cukier wanilinowy,
olej rzepakowy,
600 gramów obranych i pokrojonych w kostkę jabłek,
cukier puder, bitą śmietanę lub ulubioną konfiturę do smaku.
Przepis na racuchy na jogurcie naturalnym
:
Do wysokiej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj jajka, jogurt naturalny, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do wymieszanego ciasta i dokładnie połącz wszystkie składniki.
Rozgrzej olej na patelni i dzięki łyżki nałóż porcję ciasta, formując przy tym kształt placuszków. Smaż racuchy przez około dwie minuty z obu stron, aż będą złociste.
Gotowe racuchy można podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub konfiturą.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.