Zmieszaj z octem i przetrzyj palniki. Tłuszcz i spalenizna będą odchodziły plastrami

g.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Fot. istock/sb2010


Czyszczenie kuchenki gazowej to jedno z najmniej lubianych tych zadań w kuchni. Często odkładamy ten obowiązek na później, przez co mamy jeszcze więcej sprzątania. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób, by gwałtownie pozbyć się tłustego osadu z palników.
Kuchenka gazowa to jedno z najczęściej używanych urządzeń w naszym domu. Niestety należy ono również do tych, które najszybciej się brudzą. To na niej bowiem gotujemy i smażymy, co nierzadko wiąże się z chlapiącym tłuszczem i resztkami jedzenia. Wyjątkowo trudne w konserwacji są palniki. Na szczęście istnieje doskonała mieszanka, dzięki której będą lśniły jak nowe.


REKLAMA


Zobacz wideo Płyn do zakurzonych powierzchni. Meble będą pachnące i błyszczące


Jak często należy czyścić palniki kuchenki gazowej? Robisz to zdecydowanie zbyt rzadko
Regularność czyszczeni kuchenki gazowej, a szczególnie palników, jest niezwykle ważna dla ich sprawnego działania przez wiele długich lat. W zależności od tego, jak często smażymy i gotujemy, zalecane jest się, aby palniki były czyszczone co najmniej raz w miesiącu, jeżeli robimy to rzadko, i raz na dwa tygodnie, jeżeli zdarza nam się często coś przyrządzać. Najlepszą opcją jest jednak codzienne przecieranie rusztu kuchenki gazowej, by na bieżąco pozbyć się tłuszczu, wody i resztek jedzenia. Pamiętajmy, iż konserwacja palników to nie tylko estetyka i zadbany dom. Jest to ważne działanie, zapobiegające gromadzeniu się oleju i okruszków, które mogą realnie wpływać na jakość płomienia, a co za tym idzie, bezpieczeństwo użytkowania całego sprzętu. Zobacz, jak najlepiej to zrobić krok po kroku.


Jak wyczyścić palnik w kuchence gazowej domowymi sposobami? Przyrządź tanią mieszankę
Aby odpowiednio wyczyścić palniki w kuchence gazowej, wcale nie musisz kupować kosztownych środków czyszczących. Przypalonego tłuszczu i zaschniętych resztek jedzenia pozbędziesz się łatwo przy użyciu produktów, które najprawdopodobniej masz już w swoim domu. Wystarczy, iż przygotujesz opakowanie suszonych drożdży, saszetkę proszku do pieczenia, pół szklanki octu spirytusowego oraz sok z wyciśniętej cytryny. Całość musisz dokładnie wymieszać w dużej misce, w której później będziesz namaczać palniki. Na początek jednak wyłącz kuchenkę i upewnij się, iż wystygła po ostatnim używaniu. Następnie zdejmij kratki, palniki oraz wszystkie ruchome elementy. Teraz wystarczy, iż umieścisz je w uprzednio przygotowanej mieszance na około pół godziny. Składniki w niej zawarte przez ten czas skutecznie rozpuszczą tłuszcz oraz brud. W międzyczasie możesz wyczyścić płytę kuchenną. Wyciągnij i dokładnie opłucz wszystkie elementy kuchenki oraz pozostaw do wyschnięcia rozłożone na papierze lub ręczniku. Gdy będą już zupełnie suche, zamontuj z powrotem na kuchence i sprawdź każdy palnik po kolei, czy płomień wydostaje się tak, jak powinien.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału